Projekt Telia-huset

2016 flyttade Telia Company in i sitt nya, spektakulära huvudkontor vid Stjärntorget ett stenkast från Arenastadens pendeltågsuppgång. Alla materialval och lösningar är valda med yttersta omsorg för att passa Telias aktivitetsbaserade arbetssätt.

Vida vyer för Telia Company

I juni 2016 flyttade Telia Company in i sitt nya, spektakulära huvudkontor vid Stjärntorget ett stenkast från Arenastadens pendeltågsuppgång. Fastigheten är en av de högsta byggnaderna i området. Besökare och medarbetare kan fascineras av bland annat utsikten och den inglasade innergården.

Fastighetens fasad består av en mosaik av olika typer av glas: klarglas, screentryckt glas, spegelglas och tätt fasadglas. Fasaderna är glasade från bordshöjd och uppåt. Utsikten är magnifik. Beroende på hur solen står förändras ytan över hela dagen, som ett vackert kalejdoskop.

Precis över Mall of Scandinavia

Telia-huset binds samman av ett innertorg som med sina tre ljusgårdar ligger 25 meter över omgivningen, ovanpå Mall of Scandinavia. Här finns gemensamma lokaler som konferens- och mötesrum, utbildningslokaler, caféer och restauranger.

Det översta kontorsplanet ligger 58 meter över mark. Innan besökare gör entré på kontorsplanen får de hänföras av utsikten över ljusgården och Arenastaden från hissarna.

Byggnaden delas upp i olika volymer; högre mot järnvägen, lägre och mer småskaligt mot Stjärntorget. På så sätt når dagsljuset varje del av byggnaden. Dagsljuset kompletteras av belysning som till stora delar är närvarostyrd för god energieffektivitet.

Skräddarsytt för ett flexibelt arbetssätt

Alla materialval och lösningar är valda med yttersta omsorg för att passa Telias aktivitetsbaserade arbetssätt. Här finns till exempel tysta rum för enskilt arbete, mötes- och projektrum i olika storlekar, touch-down platser, soffgrupper och ståbord. De flexibla kontorsplanen har en genomgående takhöjd på 2,80 meter.

Miljötänkande i minsta detalj

TeliaSoneras nya huvudkontor ska uppfylla kraven för miljöklassningssystemet BREEAM-SE, nivå Excellent. Husets flexibla planlösning och yteffektiva kontorslokaler innebär också ett minskat avtryck på miljön.

Toaletter och kranar är snålspolande för att minska vattenförbrukningen. På taken finns solcellsanläggningar. Dessutom kommer delar av taken täckas av växtlighet, så kallade gröna tak. Det är både vackert och bidrar till biologisk mångfald.

Alla material väljs med hänsyn till deras livslängd, underhållsbehov och påverkan på miljön i stort. Möjligheter för källsortering kommer att vara god med fraktioner för flera olika avfallstyper.

BREEAM-SE täcker hela byggprocessen, allt från rivning av tidigare fastighet, byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning, avfallshantering till påverkan på närmiljön och byggnadens läge i förhållande till allmänna kommunikationsmedel.

Ett hus för cyklister

Både för miljön och för formen väljer allt fler att cykla till arbetet. Telia Companys huvudkontor stödjer detta snabba transportval med säkra, låsbara cykelparkeringar under tak.

Fastighetsinformation

Bruttoarea (BTA) 51 000 kvm
Lokalarea (LOA) 42 000 kvm
Entreprenör Peab - totalentreprenad
Arkitekt Reflex Arkitekter
 

Tidplan

Beskrivning  Datum
Stomme Q4 2013 - Q4 2014
Fasad och tak Q2 2014 - Q1 2015
Installationer Q2 2014 - Q3 2015
Interiör Q3 2014 - Q3 2015