Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Populära sökningar

Trikåfabriken 9

Trikåfabriken 9
BREEAM very good

Ett hus med historia

Sjöstadens äldst bevarade byggnad

På 1920-talet byggdes detta anrika hus som första byggnad i det som idag är Hammarby Sjöstad. En byggnad som rymmer nästan hundra år av historia och minnen och som nu omvandlas till en dynamisk kontorsbyggnad.

Trikåfabriken är en unik industrifastighet som byggdes om till ett levande, modernt och miljömässigt hållbart kontorshus där den unika industrikänslan inte bara behölls utan även utvecklades. Den del som byggdes på den befintliga byggnaden byggdes med trästomme vilket är ett miljömässigt bättre material än stål eller betong.

Kontorsplanen i byggnaden är öppna vilket ger maximal flexibilitet att organisera enligt hyresgästernas önskemål. Naturvårdsverket, som flyttade in i lokalerna under Q2 2019, har ett aktivitetsbaserat arbetssätt och därmed har deras lokaler anpassats till det. I dem delar där Hyper Island etablerade sin verksamhet i byggnaden är lokalerna specialanpassade efter deras verksamhet.

I bottenplan öppnade populära Niklas and Friends restaurang som erbjuder både mat och fika. På taket finns en drygt 300 kvm stor terrass med en panoramautsikt över Hammarby Sjöstad och Södermalm. 

Arkitektur

Byggnaden har genomgående industrikaraktär i de olika materialvalen och i kombination med massivt trä genom trästommen skapas en unik känsla.

Atriet som sträcker sig från bottenplan och ända upp till taket ger en vacker karaktär och binder ihop de olika huskropparna på ett fint sätt. Atriet är en oas och mötesplats för hyresgästerna där man kan ta en fika eller äta lunch på restaurangen.

Solceller och sedum pryder taket

På taket byggdes en drygt 300 kvm stor terrass med flertalet sittplatser och mycket grönska för en stunds avkoppling, äta dagens lunch eller ha ett hälsosamt möte på. Taket pryds även av både solceller och sedumtak på en yta av nästan 500 kvm.

En hållbar byggnad 

Husets flexibla planlösning och yteffektiva kontorslokaler innebär ett minskat avtryck på miljön. Dessutom är toaletter och kranar snålspolande för att minska vattenförbrukningen. Alla materialval har gjorts med hänsyn till deras livslängd, underhållsbehov och påverkan på miljön i stort.

Byggnaden är certifierad enligt BREEAM-SE nivå Very Good vilket har täckt hela byggprocessen rörande allt från rivning av tidigare fastighet, byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning, avfallshantering till påverkan på närmiljön och byggnadens läge i förhållande till allmänna kommunikationsmedel. Dessutom är hyresavtalet med Naturvårdsverket ett så kallat Grönt hyresavtal där båda parter har ambitioner att finna resurseffektiva och miljösmarta driftslösningar.

Filmen är producerad av Svenska institutet och Sveriges Arkitekter i samarbete med Svenskt Trä och Skogsindustrierna som en del av utställningen Woodlife Sweden, som lanserades i november 2020. Den 21-23 oktober visades den inom ramarna för arkitekturmånaden Archtober med bas i New York genom Swedish Design Movement.

Trikåfabriken

På 1920-talet byggdes detta anrika hus som första byggnad i det som idag är Hammarby Sjöstad. En byggnad som rymmer nästan hundra år av historia och minnen och som nu omvandlas till en dynamisk kontorsbyggnad.

  • ca 16 000
  • Virkesvägen 2
  • BREEAM-SE Very Good
  • Q2 2019
  • Mårtensdal, Gullmarsplan
  • Linje 74
  • Arkitekt: Tengbom
  • Totalentreprenör: Arcona

Hammarby Sjöstad

I helt nya hus och i förädlade äldre industribyggnader sitter många företag som efterfrågar ett dynamiskt innerstadsläge med kreativa kontorsmiljöer. Här arbetar du i en levande stadsdelskänsla, full av en härlig blandning av boende, besökare och arbetande.

Om Hammarby Sjöstad
Filter

Har du en fråga?

Magnus Smedmark
Fastighetschef
08-555 148 60
Magnus.Smedmark@fabege.se

Kontaktkort