ICA - Fabege

We use cookies to enhance your experience of our site. By browsing on, you accept these cookies. Read more about cookies.

BREEAM Building 2019!

ICA’s new headquarters put sustainability first

Contemporary architecture, open and flexible work spaces and an environmental approach down to the last detail are the main features of ICA’s new headquarters. The building is a shining example of a project in which sustainability aspects have been considered at every stage. Even the lease is green.

ICA’s new head office is a modern workplace that has brought all ICA’s employees together under one roof at Arenastaden in Solna. The entire building has a host of exciting working environments, where employees can choose which space suits them best for the job in hand. Each department has its own resident floor for shared storage, that can also serve as a starting point for the day. The resident floor is home to communal areas to facilitate collaboration and act as a hub in the building.

Opportunities for fitness activities and relaxation

There is a large fitness room for supervised sessions and a gym on the ground floor. At the top of the building, on the sixth floor, there are also eight fitness workspaces where you can cycle or walk on a treadmill while working at a desk.

The third-floor terrace has a greenhouse, a green oasis for a moment’s reflection or a spontaneous creative meeting. There is also a large roof terrace for a breath of fresh air or a walk-and-talk meeting. 

“We developed an excellent partnership between us at ICA and Fabege and NCC. We’ve had weekly programme meetings for two years in order to identify ICA’s needs and preferences. There have been design meetings, technical meetings, kitchen meetings, interior design meetings, acoustics meetings and lighting meetings.”
                                                   
                                              Maria Bidegård – Project Manager, ICA@work

Architecture

As you enter the building, you encounter beautiful, light, solid, timeless and environmentally sustainable materials. The property has large windows, and the ceiling height in the offices is 2.7 metres, which creates a wonderful sense of space and light.

The building comprises three interlinked structures with separate entrances. Between the buildings there are three glass atriums, and the roof has a fantastic south-facing terrace with views across Arenastaden’s growing skyline. The building has seven office floors with parking in the basement.

“We were keen to create a unique ICA building, with a strong identity and brand presence. They have a clear vision centred around ‘the learning company’ and knowledge sharing between people. We see it as an essential forum that provides a home and place of work for ICA, a place that can be adapted in an ever-changing world. A central hub for meeting partners, retailers and suppliers in a transparent and inspiring way. We also hope the building will have an intuitive and logical feel. It should provide optimum support for each employee in their work.”
                                                                 Thomas Eriksson – Architect, TEA

The office plan is flexible and has been designed to suit ICA’s requirements. The materials used are light, natural Nordic materials and ICA has since added their own details. In addition to spaces for cars, the parking area in the basement has 120 bicycle spaces with a changing room and showers, as well as charging points for electric cars and places to charge electric bikes.

Interior design offers calm and muted feel

The interior design architects worked with ICA’s marketing department to come up with a varied palette, in a calmer and more muted interpretation of the colours that featured in the company’s former headquarters. There is a centrally positioned space that sets the tone for the whole building. The palette as a whole is appealing and has an ICA-feel, without being too red or corporate.

“The colours also help you navigate your way around the building. Each floor has its own tone and the meeting rooms feature colours based on their aspect. It helps employees find their way around the new building. For example, they can agree to hold a meeting in the orange section on the fifth floor.”
                                           Lotten Wahledov – interior design architect, TEA

Working areas with desks have a neutral base, with white walls and floors in two shades of grey to create a calm atmosphere with a look that lasts. The toilets also have a neutral design, with white tiled walls and grey, hexagon shaped tiling on the floor. The idea behind the basic interior design of the building is to provide a warm and pleasant atmosphere, using simple, eco-friendly materials. Fun elements aim to encourage creativity, collaboration, engagement and a positive work environment. Environmental considerations have been top of the agenda when choosing materials.

Short facts

  • Address: Kolonnvägen 20
  • Total area: Approx. 30,000 sqm
  • BREEAM Excellent
  • January 2019
  • Solna Station
  • Line 509

Roof terrace

Floors

Atrium

Greenhouse

A building made to last

The building is certified to BREEAM-SE standard, Excellent. The property was also named ‘BREEAM Building of the Year’ in Sweden’s Green Building Awards in 2019.

The judging panel wrote: “Signalen 3 is a project like any other, and at the same time very different. It is an excellent example of what can be achieved, where ambitious sustainability requirements from the client mesh with requirements from the customer, and together create something a cut above the rest. With BREEAM as a shared roadmap, the various parties involved have been able to refer to the certification system when the process has been challenging. The BREEAM Building of the Year boosts people’s wellbeing and their working life, together.”

Sustainability and environmental considerations have been pivotal throughout the construction process and in the choice of materials. Furthermore, roughly 30 percent of the furniture was moved to the new office from ICA’s former offices in Solna Business Park.

Underneath the building there is a large bicycle parking area where employees can wash their bikes, fix any punctures and charge electric bikes. The adjacent car parking area has several charging points to charge electric cars. 

Both the taps and lighting in all the toilets are controlled by sensors so as not to waste water or electricity. Food waste from ICA’s kitchen is processed in a waste disposal unit and converted into biogas. 

“Sustainability is incredibly important for ICA, and was a major topic when we were planning our new office. Sustainability aspects were factored into everything from how the building itself was constructed, to how to manage food waste and look after our physical and mental health.”  

                                               Maria Bidegård – Project Manager, ICA@work

Filters

Do you have a question?

Per Lindgren
Project Manager
+46 8-555 148 32
Per.Lindgren@fabege.se
Contact card
Fanny Lidén
Communicator
+46 8-555 148 84
Fanny.Liden@fabege.se
Contact card