Populära sökningar

ICA

BREEAM excellent

Årets BREEAM-byggnad 2019!

Med hållbarhet i fokus

ICAs nya huvudkontor är en modern arbetsplats som nu samlat ICAs medarbetare under ett och samma tak i Arenastaden, Solna. Hela huset har en mängd spännande arbetsmiljöer, där medarbetaren själv väljer vilken plats som passar bäst för det jobb man ska utföra just idag. Varje avdelning har en hemvistvåning för den gemensamma förvaringen som även kan fungera som en utgångspunkt för dagens arbete. Hemvistvåningen har samverkansytor för att underlätta samarbetet och fungerar som ett nav i huset.

En stor motionslokal för ledarledda pass samt gym finns på entréplan. Högst upp i huset, på plan 6, finns dessutom 8 motionsarbetsplatser där man kan cykla eller gå på motionsband samtidigt som man arbetar vid ett skrivbord.

På terrassen på plan 3 har man ett växthus som en grön oas för en stunds reflexion eller ett spontant kreativt möte. Dessutom finns en stor takterrass för en nypa luft eller ett "walk and talk" möte. 

"Vi arbetade fram ett superbra samarbete mellan oss på ICA och Fabege och NCC. Vi har haft programmöten varje vecka under två år för att ta vara på ICAs behov och önskemål. Det har varit designmöten, teknikmöten, köksmöten, exteriördesignmöten, akustikmöten och belysningsmöten."
                                                   
- Maria Bidegård - Projektledare ICA@work

Arkitektur

När du går in genom entrén möts du av vackra, ljusa, gedigna, tidlösa och miljövänliga material. Lokalerna har generösa fönster och takhöjden i kontorslokalerna är 2,7 meter vilket skapar en härlig rymd och ett ljust intryck.

Fastigheten består av tre sammanbundna huskroppar med separata entréer. Mellan husen finns tre glasade ljusgårdar och på taket ligger en stor härlig takterrass i söderläge med utsikt över Arenastadens växande skyline. Byggnaden omfattar 7 kontorsvåningar med garage i källaren.

Kontorsplanen är flexibla och har utformats efter ICAs önskemål. Byggnadsmaterialen är ljusa, nordiska naturmaterial och ICA har sedan kompletterat med egna accenter. I garageplanet finns förutom plats för bilar 120 cykelparkeringar med omklädningsrum och duschar men även laddstolpar för elbilar och möjlighet att ladda sin elcykel.

En lugn och dov känsla över inredningen

Tillsammans med ICAs marknadsavdelning har inredningsarkitekterna tagit fram en varierad färgpalett, i en lugnare och mer dov tolkning av de kulörer som klädde det förra huvudkontoret. Det finns en centralt placerad nisch som går som en röd tråd genom huset. Färgsättningen som helhet är ICA-mässig och trivsam, men för den skull inte alltför röd eller ”corporate”.

Arbetsytorna med skrivbord har en neutral bas, med vita väggar och golv i två grå nyanser för att skapa ett lugn och för att inredningen ska hålla över tid. Även toaletterna har fått en neutrala look med vita kaklade väggar och grått hexagonklinker på golvet. Husets inredning som bas ska ge en varm och trivsam atmosfär med strävan mot ärliga och miljövänliga material. Inredningen ska med lustfyllda inslag stimulera kreativitet, samarbete, engagemang och ett fint arbetsklimat. Alla materialval har föregåtts av ett högt miljötänk.

Ett hus som håller i längden

Byggnaden är certifierad enligt BREEAM-SE nivå Excellent. Fastigheten har också blivit utvald som "Årets BREEAM-byggnad" i Sweden Green Building Awards 2019.

Juryns motivering för priset är, "Signalen 3 är ett projekt som alla andra, och samtidigt inte. Det är ett fint exempel på att ett plus ett kan bli tre, där ambitiösa hållbarhetskrav från beställaren möter krav från kunden, och tillsammans skapar något ännu bättre. Med BREEAM som gemensam färdplan har aktörerna kunnat hålla sig i certifieringssystemet likt ett rep när vägen framåt har varit svår. Årets BREEAM-byggnad får människor att må bra och arbeta bättre, tillsammans.

Hållbarhet och miljötänk har varit av yttersta vikt under hela byggprocessen och när materialval gjorts. Dessutom flyttades cirka 30 procent av möblerna med i nya kontoret från ICAs förra kontor i Solna Business Park.

Under huset finns ett stort cykelgarage där det både är möjligt att spola rent sin cykel, laga en eventuell punktering och att ladda sin elcykel. I det angränsande bilgaraget finns ett flertal laddstolpar för att ladda sin elbil. 

Både vattenkranar och belysning är sensorstyrd på samtliga toaletter för att inte slösa på vatten eller med el. Matavfallet från ICAs kök mals ner i en avfallskvarn och omvandlas till biogas. 

"Hållbarhet är jätteviktigt för ICA och har varit en stor fråga när vi planerade det nya kontoret. Hållbarhetstanken skulle in i allt från hur själva huset är byggt till att ta hand om matavfall och vår fysiska och mentala hälsa."  

- Maria Bidegård - Projektledare ICA@work

 

Signalen 3

Modern arkitektur, öppna och flexibla arbetsytor och miljötänkt in i minsta detalj personifierar ICAs nya huvudkontor. Huset är ett strålande resultat av ett projekt där man tänkt hållbarhet in i minsta detalj. Även hyreskontraktet är grönt. 

  • Adress: Kolonnvägen 20
  • Total yta: ca 30 000 kvm
  • BREEAM Excellent
  • Januari 2019
  • Solna Station
  • Linje 509
  • Architects: Reflex Arkitekter and Fojab
  • Contractor: NCC

Grönt hus får grönt lån

Fabege var först ut bland svenska fastighetsbolag att välja uteslutande grön finansiering. Tillsammans med Handelsbanken tar vi nu nästa steg och är först med att teckna ett taxonomi-anpassat lån - för fastigheten Signalen 3, ICA-huset, i Solna.

Läs mer om vad det innebär

Arenastaden

Med Mall of Scandinavia, Friends Arena, de moderna kontorsbyggnaderna och det urbant pulserande stadslivet är Arenastaden nu en fullt ut hållbar stadsdel med bostäder, kontor, hotell och kommunikationer av högsta klass. Välkommen till en storslagen vardag!

Läs mer om Arenastaden
Filter

Har du en fråga?

Pelle Hallberg
Fastighetschef
+46 8 556 747 88


Kontaktkort