Populära sökningar

Elevverk med Ulriksdalsskolan

Arenastaden har på kort tid förvandlats till en storslagen mötesplats, med exceptionell shopping, fantastiska företag och en av världens mest moderna arenor. Över en miljon personer besöker Arenastaden varje år. Nu byggs fler hotellrum, long-stay boende och nya kontor, och det finns många fler planer för stadsdelen. Det är ett högt tempo och en minst sagt levande stadsdel. Men vi kände att vi saknade yngre människors perspektiv och kreativitet.

Under våren 2019 startade Fabege projektet ”Miniatyrkonst – Trivsel, trygghet & lekfullhet” tillsammans med Ulriksdalsskolan i Solna. Projektet var en del av Elevens val i bild och slöjd för eleverna på högstadiet, med mål att eleverna skulle få prova att utveckla olika uttrycksformer och gestalta något.

Eleverna blev under vintern inbjudna till Arenastaden och guidade till de potentiella platser som vi på Fabege hade valt ut för framtida verk. Vi bad eleverna om att komma med förslag på hur vi skulle kunna addera lekfullhet till Arenastaden. Skapa inslag som överraskar och gör att människor stannar upp och förundras en liten stund. Något som bryter av, är färgglatt och som kräver att betraktaren tittar till ordentligt för att perspektivet vid en första anblick lurar ögat.

Eleverna fick både skapa konstverk för specifika platser och förklara tankarna bakom sina verk. Därefter valde vi ut sju verk för uppförande som nu har satts upp i större format på respektive plats i Arenastaden.

Super-Mario

Hanna Persson, klass 8:1, Ulriksdalsskolan 2019

Hanna Persson har tecknat figurer från det välkända Nintendospelet om den energiska rörmokaren Super Mario. I konstverket syns fienderna Goomba och Blooper stå och vakta det ikoniska gröna röret och det värdefulla guldmyntet. Super Mario själv syns inte till i konstverket, men kan det vara så att han precis hann undan sina fiender och försvann ner i röret?

Hanna spelade ofta Super Mario när hon var yngre, det är enkelt att spela men samtidigt roligt och utmanande. Super Mario var den första idé hon fick. De gröna rören i spelet blir här en del av trappsteget. Hanna hoppas att verket förmedlar glädje och igenkännande hos betraktaren.

Verket finns inte kvar längre.

Fluorescerande mönster

Jade, klass 9:3, Ulriksdalsskolan 2019

I optiskt effektfulla mönster med fluorescerande färger har Jade skapat ett verk som har placerats ut på stora blomsterkrukor i Arenastaden. Fluorescerande färger, eller självlysande färger som det även kallas, har inte hört talas om jantelagen, de syns! ”Coola och intressanta för ögat”, säger Jade om sitt färgval.

Det abstrakta motivet lämnar mycket för betraktaren. För den uppmärksamme går här att upptäcka allt möjligt: figurer, bokstäver eller något helt annat. En stor del av motivet bygger på upprepningar av trianglar, en form som Jade har gillat och inspirerats av sen hon var liten.

Verket finns inte kvar längre.

Mammutar på is

Joel Peries, klass 8:3, Ulriksdalsskolan 2019

”Vad skulle mammutar göra idag, om de funnits kvar?” Funderade Joel Peries. Jo, åka skridskor såklart. Joel åker gärna skridskor och när han fick uppgiften att skapa ett konstverk var det från fritidsintresset som inspirationen kom. Kopplingen mellan is och mammutar var solklar då de levde under istiden. Efter att de är klara med att åka skridskor, åker de hem igen och dricker en kopp varm choklad framför öppna spisen, funderade Joel vidare i klassisk fabelstil.

Verket är finurligt placerat i trottoarhöjd. Precis som med många andra gatukonstverk i liten skala av konstnärer som Slinkachu, The Pot Hole Gardener och Anonymouse behöver besökaren vara uppmärksam och se sig noggrant för.

Blomstervägg

Linn Åker, klass 9:3, Ulriksdalsskolan 2019

En stor del av muralkonsten används för att skapa mer rörelse och liv i en ofta monoton och enfärgad stadsbild. På en annars grå vägg har Linn Åker tecknat blommor och fjärilar. ”Jag ville få in mycket färg i bilden och något som man blir glad av, för att liva upp den gråa gatan”, säger Linn. När man ska köra ner bilen till garaget möts man nu av det härliga och färgglada motivet – och visst blir man glad? Muralmålningar finns överallt i världen men är fortfarande ganska ovanliga i Sverige. Det börjar dock dyka upp allt fler överallt, även här i Arenastaden.

Ta gärna en tur till andra sidan av kvarteret och se om du hittar Elina Metsos muralmålning!

Mus på teater

Casper Björkman och Hanna Lindevall, Ulriksdalsskolan 2019

Små däggdjur överlevde det meteoritnedslag som anses ha utrotat dinosaurierna för sextio miljoner år sedan. Idag finns gnagare överallt omkring oss, i städer och i skogar. Casper Björkman och Hanna Lindevall inspirerades av det svenska gatukonstkollektivet Anonymouse och skapade därför en liten miniteater för möss. ”Komiskt och oväntat” beskriver Casper och Hanna sitt verk. Den som passerar med tankarna i vardagsgörat riskerar att missa musteatern då verket kräver en uppmärksam betraktare.

Sugrörsbollar

Hanna Burh, klass 9:2 och Elin Östberg, klass 9:3, Ulriksdalsskolan 2019

Hanna Burh och Elin Östberg har skapat dessa häftiga stjärnformade skulpturer som hänger i träden på Pyramidvägen. Tillsammans skapar de en rörelse i stadsrummet. De syns tydligt, även när träden är gröna, och rör sig sakta i vinden, eller hänger stilla, som stjärnor en klar vinternatt.

På samma gång människoskapade verk, är de också nästan organiska. De påminner om snöflingor eller solreflexer på en sjö, även om dessa verk är mer beständiga.

Love Yourself

Elina Panbehchi och Lulia Younas Woldemichael, Klass 9:2, Ulriksdalsskolan 2019

Influerade av den Sydkoreanska musikgruppen BTS har Elina Panbehchi och Lulia Younas Woldemichael skapat rosor, tecknade i en enda linje. Elina och Lulia bestämde sig för att verket både skulle vara viktigt för dem själva liksom för betraktaren. Inspirationen kom från BTS som har en uttalad filosofi att respektera alla människor, oavsett ras eller religion. Gruppen uppmuntrar också lyssnaren att älska sig själv. Ståltråd var det bästa materialet för att kunna realisera verket som även har belysts bakifrån med LED-lampor.

Love Yourself Her. Blooming Flowers, är verkets fullständiga titel.

The flowers bloom. The step of starting a feeling of love and maximizing the emotion.

- 방탄소년단 BTS

Filter
Ändrad 3 oktober 2023

Läs mer

Nu adderas en lekfull mänsklig touch till den storslagna vardagen

Under våren 2019 tog vi hjälp av Ulriksdalsskolans elever och lärare för att skapa ett nytt inslag i Arenastaden.

Läs mer