Populära sökningar

Hållbarhet

Vi är drivande i utvecklingen av en hållbar stad. I stadsdelar med ett stort ägande tar vi ansvar för helheten, från förvärv och detaljplaner via attraktivitetsskapande åtgärder i den fysiska miljön till sociala initiativ. För oss handlar hållbar stadsutveckling om hela människan, hela företaget, hela platsen. Hela tiden.

Vi ligger i framkant med vårt ambitiösa hållbarhetsarbete och arbetar utifrån ett helhetsperspektiv för att stärka våra stadsdelar som upplevelsebaserade mötesplatser där hälsa, bekvämlighet, trygghet och trivsel får ett stort utrymme. Vi behöver också hitta nya sätt att öka attraktionskraften och välbefinnandet i och kring våra fastigheter med ett så litet klimatavtryck som möjligt.

Hållbarhetsstrategi

Vår hållbarhetsstrategi som är antagen av styrelsen sträcker sig till 2030 och syftar till att styra företaget mot en hållbar utveckling.

Hållbarhetsmålen i korthet:
  • Vår förvaltning ska vara klimatneutral 2030, mätt i CO2e/kvm.
  • År 2030 ska vi ha minskat vår klimatpåverkan i byggprojekt genom att livscykelanalysen påvisar en halvering av kg CO2e/BTA jämfört med 2019.
  • Vår finansiering ska fortsatt vara 100% hållbar och grön.
  • 100% av våra ramavtalade leverantörer ska granskas utifrån bolagets Uppförandekod för leverantörer, policys och internationella konventioner.
  • Vi ska fortsatt fokusera på social hållbarhet när vi utvecklar den fysiska miljön för livet i våra stadsdelar.
  • Vi vill göra skillnad i de stadsdelar där vi är verksamma och vårt fokus ska vila på barn och unga, en bra skolgång, en meningsfull fritid, kulturella inslag och en väg in på arbetsmarknaden.
  • Vi ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser enligt Great Place to Work med ett långsiktigt mål om 90 i Trust Index.

Agenda 2030 och vår roll i det större sammanhanget

FN:s Agenda 2030 med de 17 globala målen är vägledande i arbetet för att den globala utvecklingen ska vara långsiktigt hållbar. Här har näringslivet en viktig roll att spela, inte minst bygg- och fastighetssektorn.

Läs mer om vår agenda 2030

Hållbarhetsnyckeltal

Under tredje kvartalet har vi arbetat i enlighet med första delmålet på resan mot 2030:

  • Bygglov innan 2025, 20 % lägre CO2-avtryck
  • Cirkularitetsindex 20 % vid större ombyggnationer

I början av kvartalet färdigställdes en hyresgästanpassning i Solna Business Park, där hyresgästen önskade ett toppmodernt kontor med hög standard som skulle vara byggt på ett så hållbart sätt som möjligt. Projektets cirkularitetsindex uppgick till 43 procent.

I kvartalsrapporten kunde vi glädjande rapportera att vi i GRESB 2024 erhållit vårt högsta resultat någonsin. Med betyget 95 inom den bedömning som avser förvaltning och 98 inom projektutveckling fick vi högsta betyg, 5 stjärnor, och placerade oss som nummer 1 inom kontor, noterade bolag i Norra Europa och som nummer 2 inom kategorierna kontor i Europa och noterade bolag i Europa. 

Den ackumulerade energianvändningen i förvaltningsbeståndet vid tredje kvartalets slut ökade med 4,1 % jämfört med motsvarande period föregående år till 51 kWh/kvm Atemp. Ökningen berodde i huvudsak på externa faktorer som betydligt kallare respektive varmare månader än normalt under de tre första kvartalen 2024. Fabeges genomsnittliga energianvändning 2023 landade på 71 kWh/kvm (specifik energi). Målsättningen för 2024 är en genomsnittlig energianvändning på 70 kWh/kvm.

Läs mer i kvartalsrapporten

Aktuellt inom hållbarhet

Fabeges aktie uppfyller fortsatt kravet för kvalitetsstämpeln Nasdaq Green Equity Designation

Den gröna aktien redovisar transparent vår klimatpåverkan och skapar synlighet för investerare som söker hållbara investeringar.

Läs mer

Fabege i topp i GRESB

Med betyget 95 inom den bedömning som avser förvaltning och 98 inom projektutveckling får Fabege högsta betyg, 5 stjärnor, och placeras på en absolut toppnivå som nummer 1 inom kontor, noterade bolag i Norra Europa och nummer 2 inom kategorierna kontor i Europa och noterade bolag i Europa.

Läs mer

Kvarter 1 nominerad till
Årets Fasad 2024

Kvarter 1 i Haga Norra har blivit ett föredöme inom hållbart byggande och uppmärksammats med flera utmärkelser för sin låga energianvändning och CO2-avtryck. Huset bär på 5 500 kvadratmeter återbrukat tegel och har nu blivit nominerad till Årets Fasad 2024.

Läs mer

Digitalisering driver hållbarhet hos Fabege

Läs artikeln med vår Caroline Ödin om hur man kombinerar hållbarhetsarbete med digitalisering i Förvaltarforums artikelserie 'Nytänkare'.

Läs artikeln på forvaltarforum.se

Fabege tar återbruket i egna händer med egen hub

Läs den spännande artikeln i DI om Fabeges Återbrukshubb i Solna Business Park. På cirka 2 000 kvm samlas byggmaterial, installationer, utrustning och möbler som ska återbrukas.
Foto: Genia Bennet Snickars

Läs hela artikeln på di.se

Textiltorget preliminärt certifierat enligt BREEAM-SE nivå Excellent

Vi är väldigt stolta över att vår fina fastighet Textiltorget i Hammarby Sjöstad blev preliminärt certifierad enligt BREEAM den 17:e juni. Fastigheten har erhållit betyget 78,4%, där gränsen för nivån Excellent är 70%, vilket ger oss goda marginaler inför den slutgiltiga certifieringen.

Läs mer

Återbruksparken

Fabege öppnar Stockholms första återbrukspark som ska bli en central hubb för återbrukade träd, buskar och utomhusmaterial i väntan på att flyttas vidare till nya platser.

Läs mer

Great Place To Work 2024

Fabege tar återigen plats på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser™ bland medelstora organisationer!

“Vi är ett värderingsstyrt bolag, där företagskulturen genomsyrar allt vi gör. Men det har inte skett automatiskt, vi har arbetat dedikerat med vår värdegrund under lång tid”, säger Gunilla Cornell, HR-chef på Fabege.

Läs mer på greatplacetowork.se

Alfa Lavals kontor och innovationscenter har preliminärt certifierats med BREEAM-SE nivå excellent

Certifieringen är resultatet av ett framgångsrikt samarbete och högt engagemang, drivet av en välskött byggprocess.

Läs mer

OMX Sweden Small Cap 30 ESG Responsible Index

Fabege har nu blivit inkluderat i det nya OMX Sweden Small Cap 30 ESG Responsible Index (OMXSS30ESGGI) på Nasdaq Stockholm, vilket lyfter fram bolag som visar ledarskap inom miljö-, social- och bolagsstyrningsfrågor (ESG) på den svenska aktiemarknaden.

Läs mer

Hållbarhetsrapport 2023

Hållbarhet har länge varit integrerat i vår affärsmodell och övergripande strategi. Tack vare vårt fokus på fastigheter i väl avgränsade stadsdelar har vårt hållbarhetsarbete präglats av ett helhetsperspektiv. Hållbarhet är ett tillsammansarbete och vi är stolta över vad vi har åstadkommit hittills.

Läs mer i vår hållbarhetsrapport

Med hela människan i centrum

Vi tänker inte bara på fastigheter. Vi tänker på helheten och då är en viktig del att människorna i och mellan våra fastigheter mår bra. Därför arbetar vi aktivt med sociala hållbarhetsfrågor. Ett exempel är Barnens dag i Flemingsberg - en rolig dag för barnen i området. Ett annat är Pep Parkerna som vi byggt i Solna i samarbete med Generation Pep i syfte att inspirera till lek och rörelse i vardagen. Vi är också engagerade i såväl Läxhjälpen som TalangAkademin i Flemingsberg liksom ett flertal andra värdeskapande samarbeten.

Läs mer om våra sociala samarbeten

Våra ESG engagemang

Global Compact

FN:s initiativ Global Compact (Globalt Ansvar) är världens största hållbarhetsinitiativ med över 13 000 medlemsföretag och organisationer från fler än 170 länder. Medlemmarna ska aktivt arbeta med hållbarhetsfrågor i enlighet med Global Compacts tio internationella principer för företags agerande kring mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption och årligen rapportera sitt arbete till FN. Principerna grundar sig på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, ILO:s deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet, Rio-deklarationen samt FN:s konvention mot korruption.

Vi stödjer UN Global Compact sedan 2011.

Läs mer om UN Global Compact

International Labour Organization (ILO)

ILO är en internationell arbetsorganisation som samlar regeringar, arbetsgivare och arbetstagare i 187 medlemsstater, för att fastställa arbetsnormer, utveckla policyer och utarbeta program som främjar anständigt arbete för alla kvinnor och män.

Vi stödjer ILO:s grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet som är en del av Global Compact tio internationella principer.

Läs mer om ILO

Science Based Targets

Science Based Targets initiative (SBTi) är ett är ett samarbete mellan Carbon Disclosure Project (CDP), FN:s Global Compact (UnGC), the World Resource Initiative (WRI) och Världsnaturfonden (WWF) som tagit fram ett ramverk för företag över hela världen att sätta vetenskapligt baserade klimatmål som går i linje med vad som krävs för att vi ska klara målsättningarna i Parisavtalet. 

Med viljan att ställa om verksamheten för att bidra till att nå 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet anslöt vi oss till Science Based Targets Initiative (SBTi) 2019 och tog fram ett klimatmål som godkändes av SBT.

Läs mer om Science Based Targets >

Läs mer om vårt klimatmål

Fossilfritt Sverige

Fossilfritt Sverige är ett nationellt initiativ som arbetar med att öka takten i klimatomställningen och göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Målet är att bygga en stark industri och skapa fler jobb och exportmöjligheter genom att bli fossilfria.

Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 22 olika branscher tagit fram färdplaner för att visa hur de kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala. Vi har undertecknat färdplanerna både för uppvärmningssektorn och för bygg- och anläggningssektorn.

Läs mer om Fossilfritt Sverige

Klimatarena Stockholm

Klimatarena Stockholm syftar till att effektivisera och strukturera samverkan mellan länets företag, kommuner och akademi för att öka takten på klimatomställningen i Stockholms län.

Klimatarena Stockholm består av 4 arbetsgrupper; Klimatberäkningar, Återbruksmarknad, Cirkulär planering och Klimatsmarta byggmaterial. Vi är aktivt delaktiga i samtliga arbetsgrupper och har skrivit under klimatlöftet som innebär att vi till 2030 ska halvera våra utsläpp av växthusgaser vid byggnation.

Läs mer om Klimatarena Stockholm

Har du en fråga?

Mia Häggström
Hållbarhetschef
+46 8 555 148 54


Kontaktkort
Ändrad 6 december 2024

Läs mer

Hållbarhetsstyrning

Vårt hållbarhetsarbete är integrerat i organisationens alla delar och har en tydlig ansvarsfördelning för arbetet med de olika fokusområdena.

Läs mer

Klimatavtryck

Klimatfrågorna är utan tvekan vår tids största utmaning och här kan vi som stadsutvecklare bidra på riktigt. Läs mer hur vi jobbar med klimatfrågor.

Läs mer

Klimatanpassning

Parallellt med vårt arbete för en minskad klimatpåverkan behöver vi också hantera de fysiska risker som ett förändrat klimat innebär.

Läs mer

Social hållbarhet och samverkan

Att bygga stadsdelar är inget för ensamvargar. Det behövs många olika kompetenser och eldsjälar som ser till att visioner blir till verklighet.

Läs mer

Livet mellan husen

Vi tänker långt utanför fastigheterna när vi utvecklar våra stadsdelar för att stärka livet mellan husen och skapa trygga mötesplatser.

Läs mer

Mål och resultat

Fabeges långsiktiga mål och resultat inom hållbarhet bygger på huvudområdena kring kunder, miljö, leverantörer och medarbetare. Läs mer om våra mål och resultat.

Läs mer