Populära sökningar

Fabeges största solenergianläggning (hittills) är driftsatt!

På ett kontorstak i Solna Business Park produceras nu solenergi som kommer att sänka byggnadens klimatavtryck. Ett fossilfritt, lokalt energisystem som inte avger utsläpp under drift är en viktig pusselbit för ett mer hållbart Stockholm.

Solcellsanläggningen är på totalt 228 kW (gränsen för att bli energiproducent går vid 255 kW) och kommer enligt beräkningarna att leverera 224 000 kWh/år. Det kan omvandlas till den totala årliga elförbrukningen av drygt 11 normalstora villor och kommer att täcka cirka 20 % av fastighetselen i byggnaden.

- I just denna kontorsfastighet finns ett stort platt tak i soligt läge, vilket är relativt ovanligt på kontorsfastigheter. Vi har inte många tak som är lika optimala så det känns kul att börja med en anläggning som gör skillnad direkt, förklarar Caroline Ödin, energistrateg på Fabege.

Ett av Fabeges nya energimål är att bygga ut solceller långsiktigt. Det betyder att Fabege kommer att bygga minst 5 kWh/kvm i nyproduktion och även på många befintliga tak. I snitt planeras minst 4 anläggningar per år à 80 MWh fram till 2030.

- Vi håller precis på att slutföra kravspecifikationen för hur våra solcellsinstallationer ska se ut och vi kommer snart att köra igång med fler installationer i det befintliga beståndet. Att bidra till ett klimatsmartare Stockholm är en hjärtefråga för oss, berättar Caroline Ödin.

Läs även

Närproducerad energi i Haga Norra!

I den nya levande stadsdelen Haga Norra kommer vi producera vår egen värme och kyla.

Läs mer

Gröna kontor för bättre lönsamhet

Gröna växter på kontoret är inte bara vackert. Många företag har upptäckt att det också kan få stora effekter på vår hälsa och prestation.

Läs mer