Nollenergi-hotell - Fabege

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Nationalarenan 3

BREEAM excellent

House of Choice

Skandinaviens första nollenergi-hotell!

I Arenastaden har vi byggt Skandinaviens första nollenergi-hotell. Hotellet är en del av Nordic Choice Hotels kedja Comfort Hotel med 336 rum, 88 lägenheter för long-stay samt Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor.

Byggnaden har nu certifierats enligt FEBY Guld Plushus, och för att klara certifieringen har byggnaden projekterats för de mycket låga värmeförluster som kriterierna för miljöklassningen FEBY Guld Plushus kräver. Byggnaden försörjs med kyla och värme från värmepumpar som effektivt laddar och hämtar energi från borrhålslager.

"Projektet demonstrerar att även stora byggnader i tätområden kan klara plushusnivån och därför är det glädjande att det finns föregångare som vill höja ribban vad gäller energieffektivt byggande."

                   - Eje Sandberg, Forum för energieffektivt Byggande (FEBY)

  • 22 400 kvm BTA
  • Evenemangsgatan 42, Solna
  • BREEAM-SE Excellent / FEBY Guld Plushus
  • Q1 2021
  • Solna station, Ulriksdal
  • Linje 502, 505

Ett hus utöver det vanliga

Genom 24 stycken borrhål för geoenergi samt totalt nästan 2 500 kvm solceller på fasaden och taket kommer det produceras mer energi än vad som kommer förbrukas i fastighetsenergi.


"Det vi gör i Solna är unikt! Det är inte delarna som är unika,även om det finns mycket cool teknik som solpaneler, geoenergi, ai, avancerade styrsystem, co2-kyla, supereffektiv värme- och energiåtervinning m.m., utan det är att vi tar ett helhetsgrepp över hela huset. Huset i sig kommer att kunna lämna ett energiöverskott till hotellet som i sin tur kommer att kunna drivas sjukt effektivt. 

Med det här huset flyttar vi gränserna för ett hållbart byggande.

Vi samnyttjar ytorna, för hållbart byggande är ju också att bygga så yteffektivt som möjligt. Den kvadratmeter som vi inte bygger är den mest miljövänliga. För första gången tar vi ut synergierna över dygnet mellan hotell, kontor och bostäder - det här är co-working och co-living på riktigt. 

Det här kommer att bli så bra. Det bästa är att gästerna - både hotellgästen, kontorsgästen och Longstay-gästen - kommer att få en fantastisk miljö att vistas i där det finns tillgång till gemensamma publika ytor, gym, launderette, restaurang och bar."

Det här blir inte bara ett hus - det här blir en destination.

                   Catarina Molén-Runnäs, CEO Nordic Property Management  

 

Arkitektur

Den 11 våningar höga byggnaden är ritad av White Arkitekter. Ett besök på hotellet ska inspirera till ett hållbart sätt att leva vare sig du övernattar på hotellet, bor i long-stay lägenheterna, tränar på gymmet eller jobbar på kontoret.

"Vi är ett bolag som inte bara engagerar oss i det som sker på hotellet utan vill också bidra med lösningar på samhällets stora utmaningar. Bygget i Arenastaden är ett lysande exempel på det där vi inte bara kommer att ge våra gäster de bästa upplevelserna utan också generera el till andra än bara oss själva. Dessutom hållbar el."
Petter A Stordalen - Nordic Choice Hotels grundare

Byggnaden blir synlig i Arenastaden genom sin snedställda form och sin mörka matrisgjutna fasad. Fasaden delas upp i en stadsmässig sockel i tegel. Ett ramverk i vilket solceller och fasadbelysning integreras och glimrande krona som kontrasterar byggnadens mörka dräkt. Det är en sammanhållen volym vars uppdelade takfot vittnar om projektets höga energiprofil och stora solcellspark. 

"Här lever du lite bättre än hemma och kanske tar du med dig idéer hem om ett solcellstak till villan eller en mer medveten middagsmeny i vardagen. Arkitekturen genomsyras av synlig och sinnlig hållbarhet."
Raimo Joss - arkitekt White

Platsen öppnas upp för besökare genom lobbyytor som skapar en ny social länk från Friends Arenas nivå ner till Råstasjön och Evenemangsgatan. Länken planeras för flexibelt användande av kontor, restaurang, gym och evenemangsytor. 

Sapa Sverige har, som leverantörer av tak och fasad, tagit fram en fin film om House of Choice - Skandinaviens första nollenergi-hotell. Hör om hur vi tillsammans med White Arkitekter har arbetat för att lyckas uppfylla kraven för noll-energi.

Hotellets solcellsfasad.

Bra läge i Arenastaden med närhet till Friends Arena, shopping och kollektivtrafik.

Solceller på taket.

Arenastaden

Idag är det svårt att föreställa sig hur området såg ut tidigare. Innan Mall of Scandinavia, Friends Arena, de moderna kontorsbyggnaderna och det urbant pulserande stadslivet. Arenastaden är nu en fullt ut hållbar stadsdel med bostäder, kontor, hotell och kommunikationer av högsta klass.

Läs mer om Arenastaden
Filter

Har du en fråga?

Maria Jansson
Projektchef
08-555 148 96
Maria.Jansson@fabege.se
Kontaktkort
Fanny Lidén
Kommunikatör
08-555 148 84
Fanny.Liden@fabege.se
Kontaktkort
Facebook Twitter LinkedIn E-post