Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

ICA

BREEAM excellent

Ett huvudkontor med högt miljöfokus

ICAs nya huvudkontor satte hållbarhet i fokus

Modern arkitektur, öppna och flexibla arbetsytor och miljötänkt in i minsta detalj personifierar ICAs nya huvudkontor. Huset är ett strålande resultat av ett projekt där man tänkt hållbarhet in i minsta detalj. Även hyreskontraktet är grönt. 

ICAs nya huvudkontor är en modern arbetsplats som nu samlat ICAs medarbetare under ett och samma tak i Arenastaden, Solna. Hela huset har en mängd spännande arbetsmiljöer, där medarbetaren själv väljer vilken plats som passar bäst för det jobb man ska utföra just idag. Varje avdelning har en hemvistvåning för den gemensamma förvaringen som även kan fungera som en utgångspunkt för dagens arbete. Hemvistvåningen har samverkansytor för att underlätta samarbetet och fungerar som ett nav i huset.

Här finns möjlighet till både träning och avkoppling

En stor motionslokal för ledarledda pass samt gym finns på entréplan. Högst upp i huset, på plan 6, finns dessutom 8 motionsarbetsplatser där man kan cykla eller gå på motionsband samtidigt som man arbetar vid ett skrivbord.

På terrassen på plan 3 har man ett växthus som en grön oas för en stunds reflexion eller ett spontant kreativt möte. Dessutom finns en stor takterrass för en nypa luft eller ett "walk and talk"-möte. 

"Vi arbetade fram ett superbra samarbete mellan oss på ICA och Fabege och NCC. Vi har haft programmöten varje vecka under två år för att ta vara på ICAs behov och önskemål. Det har varit designmöten, teknikmöten, köksmöten, exteriördesignmöten, akustikmöten och belysningsmöten."
                                                   
                                              Maria Bidegård - Projektledare ICA@work

Arkitektur

När du går in genom entrén möts du av vackra, ljusa, gedigna, tidlösa och miljövänliga material. Lokalerna har generösa fönster och takhöjden i kontorslokalerna är 2,7 meter vilket skapar en härlig rymd och ett ljust intryck.

Fastigheten består av tre sammanbundna huskroppar med separata entréer. Mellan husen finns tre glasade ljusgårdar och på taket ligger en stor härlig takterrass i söderläge med utsikt över Arenastadens växande skyline. Byggnaden omfattar 7 kontorsvåningar med garage i källaren.

"Vi ville skapa ett unikt ICA-hus, med stark identitet och varumärkesnärvaro. Visionen är stark kring ”det lärande företaget” och kunskapsutbytet mellan människor. Vi ser det som en viktig mötesplats för ICA att leva och verka i, möjlig att variera i en föränderlig tid. En central punkt där man träffar sina partners, handlare och leverantörer på ett öppet och inspirerande sätt. Vi hoppas också att byggnaden kommer upplevas intuitiv och logisk. Den ska stödja alla medarbetares arbetsuppgifter på bästa möjliga sätt."

                                                                 Thomas Eriksson - Arkitekt TEA

Kontorsplanen är flexibla och har utformats efter ICAs önskemål. Byggnadsmaterialen är ljusa, nordiska naturmaterial och ICA har sedan kompletterat med egna accenter. I garageplanet finns förutom plats för bilar 120 cykelparkeringar med omklädningsrum och duschar men även laddstolpar för elbilar och möjlighet att ladda sin elcykel.

En lugn och dov känsla över inredningen

Tillsammans med ICAs marknadsavdelning har inredningsarkitekterna tagit fram en varierad färgpalett, i en lugnare och mer dov tolkning av de kulörer som klädde det förra huvudkontoret. Det finns en centralt placerad nisch som går som en röd tråd genom huset. Färgsättningen som helhet är ICA-mässig och trivsam, men för den skull inte alltför röd eller ”corporate”.

"Färgerna är också en hjälp för orientering. Varje våningsplan får en egen kulör och mötesrummen får en färgsättning beroende på väderstreck. Det hjälper medarbetarna att hitta i det nya huset. De kan exempelvis bestämma träff i den orangea delen på plan fem."

                                                Lotten Wahledov - inredningsarkitekt TEA

Arbetsytorna med skrivbord har en neutral bas, med vita väggar och golv i två grå nyanser för att skapa ett lugn och för att inredningen ska hålla över tid. Även toaletterna har fått en neutrala look med vita kaklade väggar och grått hexagonklinker på golvet. Husets inredning som bas ska ge en varm och trivsam atmosfär med strävan mot ärliga och miljövänliga material. Inredningen ska med lustfyllda inslag stimulera kreativitet, samarbete, engagemang och ett fint arbetsklimat. Alla materialval har föregåtts av ett högt miljötänk.

  • Ca 30 000 kvm
  • Kolonnvägen 20
  • BREEAM Excellent
  • Januari 2019
  • Solna Station
  • Linje 509

Takterrass

Våningsplan

Atriet

Växthus

Ett hus som håller i längden

Byggnaden är certifierad enligt BREEAM-SE nivå Excellent. Hållbarhet och miljötänk har varit av yttersta vikt under hela byggprocessen och när materialval gjorts. Dessutom flyttades cirka 30 procent av möblerna i nya kontoret flyttades med från ICAs förra kontor i Solna Business Park.

Under huset finns ett stort cykelgarage där det både är möjligt att spola rent sin cykel, laga en eventuell punktering och att ladda sin elcykel. I det angränsande bilgaraget finns ett flertal laddstolpar för att ladda sin elbil. 

Både vattenkranar och belysning är sensorstyrd på samtliga toaletter för att inte slösa på vatten eller med el. Matavfallet från ICAs kök mals ner i en avfallskvarn och omvandlas till biogas. 

"Hållbarhet är jätteviktigt för ICA och har varit en stor fråga när vi planerade det nya kontoret. Hållbarhetstanken skulle in i allt från hur själva huset är byggt till att ta hand om matavfall och vår fysiska och mentala hälsa."  

                                               Maria Bidegård - Projektledare ICA@work

 

Totalentreprenör NCC
Arkitekt Reflex Arkitekter och Fojab
Byggstart 2016
Antal våningar 8 (7 ovan mark)
Filters

Har du en fråga?

Per Lindgren
Projektchef
08-555 148 32
Per.Lindgren@fabege.se
Kontaktkort
Annica Bergman
Kommunikatör stora projekt
08-556 747 98
Annica.Bergman@fabege.se
Kontaktkort