Populära sökningar

Så blev Convendums nya kontor en succé

Mitt på Kungsgatan har Convendum öppnat sitt nya flaggskepp för coworking. På en yta om 8 500 kvadratmeter möts historiska detaljer, toppmodern inredning och ett publikt kafé. Redan några månader efter invigningen har kontoret slagit alla rekord.

Det sägs ibland att tre faktorer avgör värdet på en fastighet: läget, läget och läget. Sällan blir detta tydligare än när man besöker Convendums nya kontor på Kungsgatan 9. Mitt emellan Stureplan och Hötorget, omgiven av ikoniska butiker och konstant rörelse, reser sig den pampiga byggnaden med 100-åriga anor. Det råder inga tvivel om att just adressen har en särskild laddning för Sveriges ledande aktör inom coworking.

- Här sitter vi på Stockholms paradgata nummer ett. Det ger en otrolig exponering och ett helt nytt surr runt varumärket. Vi ser det nästan som ett före och ett efter Kungsgatan för oss. Detta har blivit vårt självklara flaggskepp, säger Oscar Limbäck, COO på Convendum, när vi slår oss ner i det nybyggda kaféet, Convendum Coffee, i husets gatuplan.

Kontoret invigdes sommaren 2022 men resan hit började redan 2018. Fabege, som ägt fastigheten i flera decennier, såg ett behov av att göra omfattande renoveringar och kom överens med den tidigare hyresgästen om att det bästa var att gå skilda vägar. När arbetet med att leta nya kunder startade fann man att intresset var oväntat stort. Att ett hus på 8 500 kvadratmeter mitt i city står ledigt hör trots allt inte till vanligheterna.

– Detta är vårt största projekt i city på tio år, berättar Oskar Sköld, marknadsområdeschef på Fabege. En fastighet med så stor yta och så många våningsplan passar förstås inte alla. Men för Convendum, som hyr ut premiumkontor med öppna coworkingytor till andra företag, var storleken bara en fördel. Och vi kände direkt att vi delade samma vision för huset.

En internationell mötesplats

Vill skapa en internationell mötesplats

Så snart avtalet var tecknat renoverades fastigheten från grunden. Arbetet pågick under nästan två år, i nära samarbete mellan Fabege och Convendum. Värme och ventilation har uppdaterats till klimatsmarta system som styrs automatiskt beroende av hur många som är på plats på kontoret. All belysning och hela inredningen har bytts ut. Samtidigt har man varit mån om att bevara anrika detaljer som trätrappor, pelare och stuckaturer – och öppnat upp den gamla innergården.

Resultatet är en upplevelse: Ett lika inbjudande som elegant coworking space, där husets nationalromantiska charm sömlöst smälter samman med Convendums moderna design. 

– Vårt mål är att kontoret ska vara en internationell mötesplats för alla. En plats där olika aktörer, nya och etablerade företag, får tillgång till olika typer av nätverk. Allt vi gör ska bidra till framgång och kännas genomtänkt och professionellt – från inredning och konst till akustik och service. Helheten måste sitta ihop. Och det blev väldigt bra, konstaterar Oscar Limbäck.

Kaféet där vi sitter, Convendum Coffee, är en central del av denna helhet. Det är andra gången någonsin som Convendum erbjuder en publik yta. Här kan både medlemmar och externa gäster köpa frukost, lunch och fika. Det är också en plats för spontana möten där man kan umgås med andra över en kopp Convendum-kaffe i världsklass. Att skapa en levande och social bottenvåning var minst lika viktigt för Fabege.

– Ja, det var helt avgörande för oss. I de första diskussionerna fanns den här ytan faktiskt inte med, men vi är väldigt glada över att vi hittade en lösning tillsammans med Convendum. Kaféet bidrar till stadsmiljön längs gatan på ypperligt sätt, och är dessutom fantastiskt fint och trevligt, säger Oskar Sköld på Fabege.

Rekordstort intresse redan från start

Convendums nya kontor på Kungsgatan ingår samtidigt i en mer långsiktig plan. Som stadsutvecklare vill Fabege bidra till att city ska bli en bättre, roligare och tryggare plats. Ett resultat är att Kungsgatan de senaste tio åren har förvandlats från en relativt anonym transportsträcka till en paradgata med tunga internationella varumärken.

– Vi har utvecklat innehållet i alla verksamheter här i vår fastighet på Kungsgatan 7–15. Målet är att Kungsgatan ska vara en destination i sig – en unik plats med levande bottenvåningar och spännande företag. Här tycker jag att Convendum passar perfekt in i mixen, säger Oskar Sköld.

I dag har Convendum 160 kontorsrum för uthyrning där man står för all infrastruktur och service. Här finns även ett stort antal lounger, konferens- och möteslokaler, kök, balkonger och en stor innegård. Man har medvetet valt att inte nischa sig mot en specifik målgrupp, utan riktar sig mot alla branscher och företag, stora som små, från mäklare och advokater till techbolag. På så sätt kan medlemmarna dra nytta av nätverket i huset i stället för att leta på stan. Och bara månader efter invigningen har kontoret blivit en hype i coworking-världen.

– Redan när vi öppnade hade vi en beläggning som vi inte varit i närheten av tidigare. Gensvaret har varit stort. Våra vanliga nyckeltal är redan uppfyllda med råge. Även vår konferensdel, Convendum Conference, för både medlemmar och externa företag, har i princip varit fullbokad sedan vi öppnade. Det är väldigt roligt, berättar Oscar Limbäck.

Bild

Början på en lång och lyckad relation

Nu siktar Convendum på att fortsätta expandera. Målet är att man 2026 ska ha vuxit från dagens 15 till över 30 coworking spaces. I första hand i Stockholm, men man tittar även på kranskommuner och andra städer. Ett av dessa flexibla och toppmoderna hybridkontor är redan i full färd att byggas – tillsammans med Fabege.

– Vi utvecklar just nu ett helt nytt projekt för Convendum på Drottninggatan 29. Kontoret blir närmare 5 000 kvadratmeter med planerat tillträde sommaren 2023. Det är också ett fantastiskt läge, mitt i regeringskvarteren, bland annat med en väldigt häftig terrass, säger Oskar Sköld.

De nya planerna kan ses som ännu ett bevis på hur lyckat samarbetet varit. Både Oskar Sköld och Oscar Limbäck är eniga om att Kungsgatan 9 bara är början på en lång relation.

– Om man tänker på digniteten på bygget och allt som kan gå fel så har det varit otroligt enkelt och smärtfritt, säger Oscar Limbäck på Convendum. Vi hittade tidigt en gemensam målbild. Och Fabege bryr sig verkligen, de finns med hela vägen. Nu är frågan snarast: Vad gör vi när Drottninggatan är klar? Vad blir vårt nästa projekt?

Har du en fråga?

Oskar Sköld
Marknadsområdeschef
+46 8 556 747 12


Kontaktkort