Populära sökningar

Alpina världscupen till stan -igen

För andra året i rad arrangeras den alpina världscupen i Hammarbybacken. En actionfylld topptävling i stadsmiljö och som utmanar på flera sätt.

Den 31 januari dundrar världens bästa alpina skidåkare utför Hammarbybacken för att göra upp om världscuppoäng i parallellslalom. Banan är 180 meter lång med 20 portar och två hopp. Varje heat avgörs i två åk, med ett åk i varje bana.

Flest klubbar i huvudstaden

Stockholm är faktiskt landets skidklubb-tätaste ort men Åre har – av naturliga skäl – varit värd för betydligt fler världscuptävlingar.

– Förra året bevisade vi att det faktiskt går att genomföra en världscupstävling i Stockholm, även om det är utmanande, säger Kaj Linde, eventansvarig på World Cup Stockholm. Dels är alpina tävlingar en ny företeelse för staden och dels är ju klimatet alltid en risk i sig.

Maximalt antal snökanoner

I år har man därför utrustat backen med sex stycken snökanoner i världsklass. Fler går det inte att ordna då dessa sex uppnår maxgränsen för hur mycket vatten och el man har att tillgå. Men tillsammans ska de fylla backen med 10 000 kubikmeter snö, vilket är en hel del.

– I vanliga fall hade det kanske räckt med cirka 5 000 kubikmeter snö men Hammarbybacken är speciell då startområdet lutar ganska mycket horisontellt, säger Kaj Linde. I parallellslalom ska ju banorna vara så lika som möjligt så då får vi bygga om lite.

Sätter Hammarby Sjöstad på kartan

Det händer med andra ord en hel del när staden står värd för en världscuptävling. Tack vare att förra årets tävling blev en större succé än arrangörerna väntat, har årets upplaga varit omtalad sedan länge.

– Vi på Fabege jobbar hårt med att utveckla området Hammarby Sjöstad och har en klar draghjälp av event som World Cup Stockholm, säger marknadsområdeschef Per Tyrén. Vi är väldigt glada över att tävlingen arrangeras i år igen.

Skapad: 20 december 2016

Läs även

Fabege välkomnar S:ta Birgitta Folkhögskola och Caritas till Älvsjö

I januari 2025 flyttar S:ta Birgitta Folkhögskola och hjälp- och biståndsorganisationen Caritas till fastigheten Kabelve...
Läs mer

Fabege bjuder in till panelsamtal i Almedalen

Under årets almedalsvecka arrangerar vi panelsamtal inom stadsutveckling, hållbarhet, kultur, sysselsättning och effekti...
Läs mer