Populära sökningar

Därför behövs kontoret

Teknikens utveckling gör arbetslivet mer flexibelt. Men det personliga mötet med kollegorna på kontoret är viktigare än vi kan tro. Så här skapar du ett kontor där alla trivs.

Den som sitter i ett traditionellt öppet kontorslandskap blir avbruten i arbetet i snitt mellan var tredje till var tionde minut. Det kan vara sms, mejl, prat, ringsignaler eller oljud som stör. Eller att en kollega vill fråga något.

Kontor föder kreativitet

Så med dagens teknik i kombination med jakten på arbetsro gör att vissa frågar sig – behöver vi ens kontoret?

– Kontor kommer vi alltid att behöva eftersom vi människor blir som mest innovativa och kreativa när vi får träffa varandra och bolla idéer, säger Anna-Lena Carlstedt, affärsutvecklare på Fabege. Men det är viktigt att tänka igenom hur kontoret ska vara utformat för att stödja alla de arbetsuppgifter man gör under en dag.

Aktivitetsbaserat kontor – att jobba där hjärnan är

Mejla, skriva, läsa, prata och diskutera gör de flesta av oss på en och samma plats – vid skrivbordet. Inte konstigt att vi tappar koncentrationen med jämna mellanrum.

– Med ett aktivitetsbaserat arbetssätt kan man säga att man i stället jobbar där hjärnan är och inte där skrivbordet står, säger Anna-Lena Carlstedt. Det arbetsuppgifterna som styr var du arbetar.

Ökad trivsel

Kreativa brainstorming-möten, fokusering i tysthet, telefonsamtal eller småprat inom projektgruppen är exempel på några aktiviteter som utförs bäst i vitt skilda miljöer.

– De flesta som övergått till att jobba aktivitetsbaserat upplever också en ökad trivsel, kreativitet och kunskapsöverföring eftersom de möter sina kollegor oftare och i flera olika situationer, säger Anna-Lena Carlstedt.

En tyst hörna

– I studier ser man att samarbete mellan människor ökar vilket innebär att vi också behöver tid för reflektion. Ju mer vi samarbetar, desto fler lugna rum och tysta zoner behöver vi, fortsätter hon. Ett lugnt rum behöver inte alltid innebära fyra väggar och en dörr, det kan lika gärna vara en tyst hörna med dämpad belysning eller en avskärmande fåtölj att sjunka in i.

Skapad: 07 november 2016

Läs även

Fabege erbjuder kontorslokaler på bästa läge i Arenastaden efter omförhandling med Telia

Omförhandlingen med Telia innebär en minskning av förhyrd kontorsyta till knappt 25 000 kvm och att byggnaden öppnas upp...
Läs mer

Fabege välkomnar S:ta Birgitta Folkhögskola och Caritas till Älvsjö

I januari 2025 flyttar S:ta Birgitta Folkhögskola och hjälp- och biståndsorganisationen Caritas till fastigheten Kabelve...
Läs mer