Populära sökningar

Miljön i fokus när SEB flyttar

I maj går första flyttlasset för SEB när tre Stockholmskontor blir ett i Arenastaden. Det nya kontoret är omsorgsfullt byggt med tanke på miljön och framtiden.

SEB hade länge haft ett behov av att få ihop verksamheten som är uppdelad på fyra olika adresser i Stockholm. Genom att flytta tre kontor till ett gemensamt hoppas banken öka samarbetet och effektiviteten.

– Vi räknar med att detta ska märkas ut mot våra kunder också, säger Viveka Hirdman Ryrberg, kommunikationsdirektör på SEB. Vi får också en bättre arbetsmiljö eftersom vårt nya kontor blir helt anpassat efter vår verksamhet.

Det fjärde Stockholmskontoret, det på Kungsträdgårdsgatan, blir kvar som huvudkontor. Likaså de delar av banken där personalen har många kundmöten i city.

Flyttkoordinatorer i nyckelroller

För att hantera en så stor kontorsflytt har SEB arbetat strategiskt med förändringen under lång tid.

– Vi har en stor projektorganisation där flyttorganisationen är en del, berättar Viveka Hirdman Ryrberg. Vi har under många månader arbetat med inplacering av de cirka 4 400 medarbetarna som ska flytta, och det i sig har varit en stor utmaning inte minst eftersom ingen organisation är statisk. Det sker ju förändringar hela tiden. Vi arbetar med utsedda flyttkoordinatorer som är länken mellan verksamheten och projektet, och de har alltså en väldigt viktig roll i att projektet lyckas.

Första inflytt i maj

Alla 4 400 medarbetare flyttar inte samtidigt. I maj flyttar den första hälften och året efter kommer den andra. Eftersom affärskritisk verksamhet måste fungera även under flytten delas den första gruppen upp på flera flyttdatum.

– En av de de största utmaningarna hittills är att få medarbetarna att känna förväntan och glädje inför flytten, säger Viveka Hirdman Ryrberg. Där tror jag att vi har lyckats bra. Vi arbetar överlag mycket mer agilt och i team tvärs mellan funktioner.

SEB har erbjudit flera studiebesök och visningar av det pågående bygget för alla medarbetare för att skapa delaktighet och trygghet i den stundande förändringen.

Inreder ett flexibelt landskap

Tvärtemot trenden kommer SEB inte att övergå till ett aktivitetsbaserat arbetssätt i det nya kontoret. Alla medarbetare får sitt eget skrivbord.

– Våra medarbetare uppskattar verkligen det, säger Viveka Hirdman Ryrberg. Däremot bygger vi kontoret med fokus på flexibilitet, så att det går enkelt att förändra landskapen och arbetsytorna. Vi har också större projektytor för dem som arbetar mycket i projekt.

Ett miljöbygge av rang

Det nya bankhuset är ett miljöprojekt som heter duga. Här finns ett toppmodernt klimatsystem som anpassar klimatet efter efter hur många personer som vistas i rummet. All värme återanvänds. Allt organiskt avfall tas omhand via spoltankar för att omvandlas till biogas.

Närproducerade produkter prioriteras vid inköp för att undvika långa transporter. Pappersmuggar byts ut mot endast porslin, och så vidare. Dessutom har man valt att återanvända över 30 procent av alla inventarier vid flytten istället för att slänga dem.

– Jag tror att våra medarbetare kommer att känna stor stolthet över att det är ett så miljömedvetet bygge, säger Viveka Hirdman Ryrberg.

Skapad: 09 februari 2017

Läs även

MathWorks flyttar till Arenastaden och Fabege

Hyresavtalet omfattar 1 100 kvm i fastigheten Kvarteret Poolen. Tillträde planeras till oktober 2024 och avtalet löper i...
Läs mer

Kvarteret Poolen får Solna stadsmiljöpris 2024

Kvarteret Poolen ligger i Arenastaden i Solna och är en 3D-fastighet som består av ett tio våningar högt kontorshus och ...
Läs mer