Populära sökningar

Pelaren – Söderstadens pärla

Söder om söder får ett nytt landmärke och telekombolaget 3 ett kontor som verkligen syns. Pelaren tornar stiligt upp sig på Pastellvägen mitt emot Globen.

Pelaren står likt en vakt vid bron mellan Nynäsvägen och Pastellvägen. Om cirka ett år är huset inflyttningsklart och 3 blir största hyresgäst med ett 15 000 kvadratmeter stort kontor. Stockholms stads IT-bolag Stokab och konsultföretaget Ebab ska också sitta här.

Två arkitektkontor, Strategisk Arkitektur och Brunnberg & Forshed, har skapat huset som har en torndel på tolv våningar och en lägre del på fem våningar. Ett team bestående av ett 15-tal arkitekter och ingenjörer har genomfört projektet i samarbete med Fabege, Stockholms stad och till viss del även 3, på rekordkort tid.

- Under våren 2016 påbörjade vi skissarbetet tillsammans med Fabege och 3 och sedan dess har det varit full fart, säger Göran Ekeroth, partner på Strategisk Arkitektur. Det fanns en femton år gammal detaljplan som vi har utgått från. Vi har kämpat för att skapa en byggnad som känns fin och enhetlig och som både kan hantera det trafikerade läget mot Nynäsvägen och den stillsamma bostadsgatan mot Pastellvägen.

Huvudentrén nås från bron och kommer att kunna ses från Globens tunnelbanestation. Strategisk Arkitektur har i samarbete med 3 och deras inredare format idén till kontorets insida:

- En spännande lösning är att alla ytor samlas runt en intrikat ljusgård som löper både genom husets högre och lägre del, säger Göran. Här kan både medarbetare och kunder samlas.

Byggnadens plåt- och glasfasad är gjord i relief vilket gör att den ser olika ut från olika håll. Genom att det yttersta skiktet i fasaden är större än det innersta ser fönstren större ut än vad de egentligen är. Det är de höga miljöambitionerna i moderna byggnader, BREEAM-SE, som begränsar energiåtgången vilket i sin tur påverkar mängden fönster. Genom att leka med fönsterstorlekarna har arkitekterna skapat ett storskaligt mönster i fasaden.

- En annan kvalitet med Pelaren är att Pastellvägen blir en lugnare plats när bostadshusen får en granne som skiljer av dem från Nynäsvägen, säger Göran. I bottenvåningen kommer en restaurang att öppna mot bostadsområdet. Det kommer att bli en plats där människor är i rörelse.

Stockholms stad har offensiva planer för Söderstaden med ambitionen att skapa en funktionell stadsmiljö. Inom några år beräknas 30 000 personer ha sin arbetsplats i området, och 15 000 bo här. Till stadsdelen räknas Globenområdet, Slakthusområdet, Södra Skanstull och Gullmarsplan-Nynäsvägen, vilka ska länkas samman bättre.

Skapad: 11 september 2017

Läs även

Nordens största arena byter namn till Strawberry Arena

Idag, den 12 juli, träder namnrättighetsavtalet i kraft mellan Strawberry och Stockholm Live avseende nationalarenan i S...
Läs mer

Fabege erbjuder kontorslokaler på bästa läge i Arenastaden efter omförhandling med Telia

Omförhandlingen med Telia innebär en minskning av förhyrd kontorsyta till knappt 25 000 kvm och att byggnaden öppnas upp...
Läs mer