Populära sökningar

Ny stadsdel växer fram intill Hagaparken

En ny stadsdel ska ta form vid Frösundaleden intill Hagaparken. Här planeras för kontor, attraktiva lägenheter, grönområden och gatuliv.

Fabege ligger i startgroparna för att börja bygga det nya området Haga Norra. Med sin placering intill Hagaparken i Solna kommer området bli en attraktiv plats för boende, arbetsplatser, handel och sociala ytor. Haga Norra kommer att bestå av åtta kvarter, sex av dem bostadskvarter och två som utgörs av kontorsfastigheter.

Haga Norra

Haga Norra Visionsbild

Haga Norra

Bilias nya kontor i Haga Norra Visionsbild

Bilias nya kontor i Haga Norra

- Vi vill att området ska leva över dygnet. Utformar man ett område med bara bostäder tenderar det att bli dött på dagen, och har man bara kontor så blir det väldigt tyst och stilla på kvällar och helger. Därför vill vi ha en kombination av kontor och bostäder, säger Kaan Tektas, projektchef på Fabege.

Vissa av bostadskvarteren kommer att få gym och sociala ytor som syns från gatan för att ytterligare bidra till känslan av en levande stadsdel.

- Vi tittar också på att rita in en liten verkstad för de boende där man kan måla möbler, laga cykeln eller skölja av leriga stövlar. Vi vill göra vardagen enkel och framför allt göra det aktiva livet enklare.

Utöver bostäder och kontor har man planerat in en stor park, med en damm som samlar upp regnvatten. Dessutom kommer det så kallade aktivitetstorget att erbjuda mötesplatser i form av butiker, restauranger och ytor för lek och sport.

- Aktivitetstorget ska ge stadsdelen en levande del. Vi vill inte pytsa ut butiker och restauranger på olika ställen i området utan koncentrera den levande delen till en tydlig plats. På så sätt får man det gatuliv som människor gillar.

Bilia, som har sitt showroom och verkstadslokaler på en del av det som ska bli Haga Norra, kommer att finnas kvar. Deras nya lokaler kommer att få parkeringsplatser under jord och bostäder ovanpå. Dessutom finns ett ambitiöst miljötänk.

- Biliaanläggningen kommer att blir BREEM-klassificerad. Dessutom kommer geoenergi täcka behovet för hela stadsdelen. Det ska också finns en bilpool eftersom vi har en vision om att man inte ska behöva egen bil om man bor här.

Haga Norra beräknas stå klart 2026-2027. En första etapp med ungefär 450 lägenheter och den nya Biliaanläggningen är planerad till 2021.

Haga Norra i siffror

  • 90 000 kvm bostäder
  • 55 000 kvm kontor
  • 5 000 kvm handel
  • 60 000 kvm parkeringsplatser under jord. 
Skapad: 23 oktober 2018

Läs även

Nordens största arena byter namn till Strawberry Arena

Idag, den 12 juli, träder namnrättighetsavtalet i kraft mellan Strawberry och Stockholm Live avseende nationalarenan i S...
Läs mer

Fabege erbjuder kontorslokaler på bästa läge i Arenastaden efter omförhandling med Telia

Omförhandlingen med Telia innebär en minskning av förhyrd kontorsyta till knappt 25 000 kvm och att byggnaden öppnas upp...
Läs mer