Populära sökningar

Wenner-Gren Center

Få byggnader har en sådan intressant historia och potential som Wenner-Gren Center. Högst upp finns för många en dold pärla till festlokal, WGC24. Utsikten över Stockholms innerstad är fantastisk, men lokalen bjuder även på en härlig hemmakänsla och är inredd i sextiotalsstil.

Högst upp i Wenner-Gren Center, intill Hagastaden, finns en dold pärla till festvåning. Här möts man av en slående utsikt över Stockholms innerstad åt samtliga väderstreck på 74 meters höjd. Närmast syns Brunnsviken i ena riktningen och Sveavägen i den andra. Inredningen är från sextiotalet, både original men även renoverad med ambitionen att bevara det bästa från en svunnen tid. Det är som att kliva in i ett avsnitt av tv-serien Mad Men med den läckra sextiotalsbaren, de inbjudande fåtöljerna och originalkonsten på väggarna. Det är egentligen bara avsaknaden av tobaksrök som avslöjar att det är 2019 och inte 1961. Inte helt oväntat är den här lokalen väldigt eftertraktad i inspelningssammanhang där just sextiotalsmiljöer eftersöks, som till exempel i filmen om Ted Gärdestad.

 

Från början användes festlokalen som klubbhus, främst för möten mellan olika forskarinstitut. I dag är festlokalen mycket mer än så, här ordnas mat- och dryckesevent, bröllopsfester och konferenser. Allt med målet att bjuda besökarna på en minnesvärd tillställning i en historisk byggnad.

Det som gör festlokalen unik, förutom den fantastiska utsikten och den tidstypiska sextiotalsinredningen, är en annan viktig detalj.

– Det känns som att du är hemma hos någon när du är i festlokalen, vilket är unikt. Du ser inte konferensdelarna och det står sköna soffor och småbord att slå sig ner vid. Det är väldigt mycket hemmakänsla, säger Michael Lerner, Affärsområdeschef Sabis Hotell & Möten.

Historien bakom Wenner-Gren Center startar med att dåvarande VD för Electrolux, Axel Wenner-Gren, gjorde sig en smärre förmögenhet under 1920-talet genom att sälja dammsugare och kylskåp. 1955 donerar han åtta miljoner kronor till att ta fram ett internationellt centrum för gästande vetenskapsmän. Regeringen erbjöd tomten gratis och de tre byggnaderna Tetragon, Helicon och Pylon, som tillsammans utgör Wenner-Gren Center, står klara 1961.

Precis innan nittiotalets krasch bestämmer sig stiftelsen för att hög- och låghusen inte behöver ägas, då det till största delen är privata företag som sitter här. Dessa såldes och stiftelsen fick ett jättebelopp, troligen 100-200 miljoner kronor mer än de skulle ha fått några år senare.

Skapad: 01 april 2019

Läs även

Fabege erbjuder kontorslokaler på bästa läge i Arenastaden efter omförhandling med Telia

Omförhandlingen med Telia innebär en minskning av förhyrd kontorsyta till knappt 25 000 kvm och att byggnaden öppnas upp...
Läs mer

Fabege välkomnar S:ta Birgitta Folkhögskola och Caritas till Älvsjö

I januari 2025 flyttar S:ta Birgitta Folkhögskola och hjälp- och biståndsorganisationen Caritas till fastigheten Kabelve...
Läs mer