Populära sökningar

Nationalarenan 3 finalist i Årets Bygge 2021

Som en av tre finalister inom kategorin kontor/hotell tävlar Nationalarenan 3 – Skandinaviens första nollenergi-hotell – om att ta hem Årets Bygge 2021. ”Solceller och geoenergi ger hållbar hotellyx” – så skriver Byggindustrin om projektet när finalisterna avslöjas.

I Arenastaden bygger vi Skandinaviens första nollenergi-hotell – Nationalarenan 3 – som under våren 2021 blir en del av Nordic Choice Hotels kedja Comfort Hotel med 336 rum, 88 lägenheter för long-stay samt Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor. Det är ett unikt projekt med ambition att klara höga hållbarhetsmål och utmana branschen att bygga mer hållbart.

– Vi har satt ett väldigt högt mål när det gäller energi och Nordic Choice Hotels som ska driva hotellet ska fortsätta förvalta det som vi projekterat och byggt. Det är åt det här hållet branschen måste gå, säger Maria Jansson, projektchef på Fabege.

Nationalarenan 3 har ambitionen att klara klassningen för Breeam Excellent och har nyligen certifierats enligt FEBY Guld Plushus. Genom 25 borrhål för geoenergi samt totalt nästan 2 500 kvadratmeter solceller på fasaden och taket produceras mer energi än vad som kommer förbrukas i fastighetsenergi. Under ett år genererar solcellerna tillräckligt med el för att köra en elbil mer än 40 varv runt jorden. Det gör hotellet till världens mest solcellstäta och att byggnaden uppnår nollenergi.

Senaste tillskottet i Arenastaden.

Solceller monteras på både tak...

... och på den södra fasaden.

Skanska har varit totalentreprenörer i projektet och är nöjda med att ha bidragit till att ha uppnått nollenergimålet. I intervjun med Byggindustrin säger dem:

– Vi har byggt en byggnad som sköter sig själv som fastighet: producerar den el den behöver och den värme och kyla den behöver. Till det har vi en så vältrimmad och låg energiförbrukning så verksamheten klarar sig på det de själv producerar. Sen är det också fint arkitektoniskt, ett gediget hus med härlig miljö inomhus, säger Fredrik Gustafsson, projektchef på Skanska.

Årets Bygge delas årligen ut av Byggindustrin, där nominerade projekt granskas utifrån kriterierna arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. Nytt för i år är att priset delas ut i sju olika kategorier: bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industribyggnader och butikslokaler, samhällsfastigheter, renovering och en samlad totalvinnare. Vinnarna utses den 18 mars.

House of Choice

Skandinaviens första nollenergi-hotell. I Arenastaden ligger House of Choice, en inspirerande hotel med 336 rum, 88 lägenheter för long-stay. Läs mer.

Läs mer