Populära sökningar

Det är nytt inom kontor

Aktivitetsbaserade kontor, sociala ytor, återbruk och fokus på hälsa är några av de stora trenderna inom kontor och arbetsmiljö.

Fler och fler företag efterfrågar aktivitetsbaserade kontor, som ska vara föränderliga och kännas som våra andra hem. Att skapa ett aktivitetsbaserat kontor är en strategisk ledningsfråga som kräver ett medvetet och målinriktat förändringsarbete kring bland annat kultur, arbetssätt och teknik. Det passar inte alla, men de företag som genomför hela processen har mycket att vinna.

- I dag är det viktigt att skapa en attraktiv arbetsplats som får personalen att trivas men också ett kontor som lockar nya medarbetare. Lokalen ska anpassas efter bolagets verksamhet, man kan inte kopiera någon annans koncept utan måste hitta sin egen lösning. Betydelsen av spontana möten mellan kollegor är något som man måste tänka på, men också behovet av enskilda rum och tysta zoner så att vi får möjlighet att fokusera och bli produktiva, säger Désirée Walkenström, uthyrare på Fabege.

Öppna och sociala kontor

Kontoren blir mer och mer som våra andra hem, och de ska gärna innehålla öppna arbetsytor och ge utrymme för sociala möten. Trenden går mot att skillnaden mellan den personen som vi är privat och den som vi är på jobbet suddas ut. Våra kollegor är ofta även våra vänner varför det till exempel kan passa att hålla workshops i caféliknande miljö.

- Våra kunder vill att medarbetarna ska trivas på jobbet och det gör att kontoren blir allt bättre. En av våra kunder har till exempel en heltidsanställd barista och en annan har valt att ha ett lekrum till de anställdas barn, säger Désirée.

Mer återbruk i inredning

Även sättet att inreda förändras i och med de aktivitetsbaserade kontoren. Soffgrupper kan skärma av och bli platser för samtal i lugn och ro. En annan trend är återbruk och inredning som lätt kan ändras.

- För tio år sedan blåstes hela kontor ut när företag flyttade. I dag försöker vi spara till exempel armaturer och mattor. Företag är mer förändringsbenägna vilket ställer krav på flexibla lösningar, som flyttbara väggar eller att belysningen är hängd så att det går att flytta skrivbord, säger Susanna Elvsén,marknadsområdeschef på Fabege i Solna Business Park.

Fortsatt hälso- och hållbarhetsfokus

Hälsotrenden bara växer och flera av Fabeges kunder väljer att göra trapporna mer inbjudande, så att de anställda hellre tar dem än hissen. En kund har gått ett steg längre och låter inte medarbetarna boka mötesrum på sin egen våning, för att de ska röra på sig mer.

- Våra kunder efterfrågar hållbara lösningar när det gäller kontor och närliggande miljö. Vi arbetar efter hållbarhetsmodellen City Lab Action, där vi tar del av studier som hjälper oss vid stadsutvecklingen, till exempel hur vi ska utforma torg, säger Susanna.

Om City Lab Action
Fabege deltar för området Solna Business Park i Citylab Action. Det är ett forum för att dela kunskap inom hållbar stadsutveckling och är organiserat av Sweden Green Building Council (SGBC).

Skapad: 24 januari 2017

Läs även

Inbjudan till presentation av Fabeges delårsrapport januari-mars 2024

Torsdagen den 25 april 2024 klockan 07:30 offentliggörs Fabeges delårsrapport januari -mars 2024. Investerare, analytike...
Läs mer

Fabege har anställt Anna Nyberg som Affärsutvecklingschef i Flemingsberg

Annas uppdrag är att förverkliga Fabeges del av visionen för Flemingsbergs framtida utveckling.
Läs mer