Populära sökningar

Street Gallery Solna Business Park
c/o Fabege

Street Gallery presenterar: “No one to hold back your hair” 

Konstnär: Fredrik Nielsen
Kurator: Ebba de Faire
Var: Svetsarvägen 15 och Englundavägen 8 i Solna Business Park, Google Maps.
När: Nov 2023 – våren 2024

Street Gallery är en konstutställning i gatumiljö i Solna Business Park med målet att skapa oväntade inslag i vardagen som skapar liv mellan husen, trivsel och trygghet. Den aktuella utställningen, "No one to hold back you hair" är framtagen av kuratorn Ebba de Faire. Ebba har mångårig erfarenhet av producera utställningar med några av de främsta internationella och svenska konstnärerna.

För Street Gallery har hon tillsammans med konstnären Fredrik Nielsen försökt rikta uppmärksamheten mot utrymmen som vanligtvis förbises.

Fredrik Nielsen, född 1977, är utbildad glasblåsare men på ett unikt sätt har han utvidgat gränserna för hur glas kan formas och presenteras. Han skapar ett sammanhang för sina glasobjekt där rummet runt omkring engageras och delar av miljön införlivas i själva konstverket. Hans råa uttryck som är influerat av graffiti, musik och populärkultur driver vår uppfattning om glas i en ny riktning. 

Med denna utställning visar Fredrik Nielsen på en värld som vid första anblick är hård och svårforcerad, men som snart visar sig omfatta individuella och kollektiva upplevelser av makt, exhibitionism, sårbarhet och ömhet.

"Street Gallery tillgängliggör konsten i vår gemensamma vardagsmiljö och förhoppningsvis har den förmågan att släppa fram den kreativa potential som finns inom oss alla", säger Ebba de Faire om Street Gallery.

Klotter

Genom en energisk koreografi där det egna telefonnumret klottras tills dess sprayflaskan tar slut, skapas ett mönster vars rapport utmanar gränserna för vad som är fysiskt möjligt och där själva upprepningen är huvudprincipen för skapelsen.

Silverskulptur

Ett stort silverglänsande glasverk är placerat uppe på en lastpall i blankpolerat stål. Intill syns ett stort  textverk i neon, som blinkar och lyser i en stark rosa nyans som pockar på vår uppmärksamhet. Meningen “No one to hold back your hair”  frammanar kanske inre bilder med budskap kring oberoende och frigörelse? 

Väskan

I en stor fyrkantig låda inne i lokalen återfinns ett guldigt glasobjekt i en abstrakt form, med en lång smal ögla upptill, det ser nästan ut som en väska. I en låttext har Fredrik Nielsen snappat upp meningen “Suitcase in my hand”. Den handlar om en person som lämnat allt bakom sig och som har hela livet nedpackat i resväskan intill.

Storbild

Fotograf: Daniel Larsson.

Har du en fråga?

Åsa Lindholm
Områdesförvaltare
+46 8 555 148 65


Kontaktkort