Populära sökningar

Bilia

BREEAM very good

Europas modernaste showroom

I hjärtat av Haga Norra – som just nu omvandlas till en ny levande stadsdel – har Bilia nu flyttat in i sitt nya kontor och Europas modernaste showroom för bilar. Det är den första byggnaden som står klar i området och invigdes i februari 2021.

Intervju med Björn Marell

Björn Marell arbetar som fastighetschef på Bilia AB och är mycket nöjd med resultatet.

- Vi efterfrågade en toppmodern fullserviceanläggning, ställda efter våra konceptkrav och med en uppdaterad logistik. Det har hänt mycket sedan invigningen av vår förra fastighet år 1973 och det gick inte längre att trolla med den. Vi såg ett behov av att förnya oss och vårt arbetssätt i en modern anläggning som klarar av dagens behov, och är glada att ha gjort detta tillsammans med Fabege.

Björn berättar om att personalen på Bilia har varit nyfikna och positiva under projektets gång:

- Vi har haft många visningar av bygget där vi har tagit med alla våra anställda ut på plats för att visa deras nya arbetsplats. Projektet har vuxit fram till en fin produkt och vi har bara fått positiva reaktioner från våra medarbetare. Från att ha haft en verksamhet i en gammal anläggning så kliver man in i den absolut modernaste och unikaste anläggningen. Det finns ingen liknande i Sverige överhuvudtaget, så alla har varit väldigt positiva till det här.

Björn påpekar även att det välfungerande samarbetet med Fabege och entreprenören Zengun har varit betydelsefullt:

- Vi har haft en tät och bra dialog under hela resan. Med projektledningen i samma hus som oss har vi haft nära till varandra och det har varit en stor fördel som har underlättat vårt arbete. Sen är man inte alltid överens om saker, men det är nödvändigt att ha vissa diskussioner och dialoger, och det är tack vare dem som vi har nått en så fin slutprodukt.

Från Bilias håll har det höga hållbarhetstänket hos Fabege varit uppskattat:

- Vi är glada över att ni har höga hållbarhetskrav och här har vi bästa möjligheten att uppnå våra egna energimål på Bilia. Utöver att se över vår drift och våra förbrukningar så har vi installerat det största antalet laddboxar för att ladda elektrifierade bilar i den här filialen jämfört med någon annan. Vi tycker att det är jättebra att ni certifieras enligt Breeam, för den möjligheten har vi inte haft på någon annan plats.
Arkitektur

På Frösundaledens södra sida och Kolonnvägens västra finns tydliga stadsstrukturer som nya stadsdelen Haga Norra bygger vidare på genom sina kvarter och gator. 

Det första kvarteret med Bilias showroom och bostäder ovanpå ges en öppen och varierande fasad mot torget som står i samklang med den nya platsens innehåll. Fasaderna längs Kolonnvägen är stadiga och kraftiga som ”skydd” mot trafiken samtidigt som de stora öppningarna bejakar det sydliga väderstrecket. Övriga fasader mot Alma och Sylvangatan får i bottenvåningarna karaktären av butiksgata med öppningar som görs skyltfönsterstora och möjliggör för varierat innehåll och en väl belyst trottoar. I alla kvarter vetter entréerna ut mot gator och platser vilket bidrar till en levande stadsdel hela dygnet.

Modernt, uttrycksfullt och med en egen identitet - det har varit utgångspunkten för gestaltningen av kvarteret. Byggnadens uppgift är att ange karaktären för den fortsatta utvecklingen av Haga Norra.

 

Europas modernaste showroom

I hjärtat av Haga Norra - som just nu omvandlas till en ny levande stadsdel - har vi skapat Bilias nya kontor och Europas modernaste showroom för bilar.

  • 37 200 kvm
  • Frösundaleden 4, Solna
  • BREEAM-SE Very good
  • 1 februari 2021
  • Solna station
  • Linje 176, 515, 177, 513
Visionsbild

Haga Norra

7 minuter från city och endast en kort promenad till Arenastaden, växer en ny stadsdel fram. Sammanlagt beräknas 2 000 människor bo och 5 000 arbeta i stadsdelen. Med en mix av boende, besökande och arbetande kommer Haga Norra att leva dygnet runt.

Läs mer om Haga Norra
Visionsbild
Filter

Har du en fråga?

Emilie Larsson
Projektchef
+46 8 556 747 89


Kontaktkort
Klas Holmgren
Chef Projekt & Förädling
+46 8 555 148 26


Kontaktkort