Populära sökningar

Toca Boca

Så blev Toca Boca Campus ett av Sveriges snyggaste kontor

Toca Boca Campus i Lumafabriken har blivit utsett till ett av Sveriges snyggaste kontor. Det är en arbetsplats som inte liknar något annat. Här har man skapat ett eget universum som sprudlar av kreativitet, vilda idéer, unika finesser och kärlek ner i minsta molekyl.

Högst upp på en grön kulle, omgiven av Hammarbysjöns vatten, ligger Lumafabriken. Den stod färdig 1930 och räknas som Sveriges första funktionalistiska industribyggnad. Under fyra decennier tillverkades här miljontals glödlampor. I dag är det blåklassade huset på närmare 40 000 kvadratmeter en av Fabeges mest eftertraktade fastigheter.

Men här görs inte längre några lampor. I stället huserar den vackra fabriken, bland mycket annat, hjärnorna bakom en av världens populäraste appar. I september 2022 flyttade den svenska spelstudion Toca Boca, mest känd för sin gigantiska succé Toca Life World med 49 miljoner användare, till en ny lokal i fastigheten. Och redan innan första spadtaget spreds ryktet om att Toca Boca Campus skulle bli en arbetsplats utöver det vanliga.

– Vi hade en vision när vi flyttade till Luma: målet var att skapa en destination. Det ska vara en grej att besöka oss. Då spelar det ingen roll att det tar lite längre tid att åka hit. Att kliva in här och uppleva Toca Boca inifrån med all den energi och kreativitet som campuset rymmer – det ska vara värt det, säger Lina Persson, Culture & Campus Producer på Toca Boca, när vi slår oss ner i entréns rosa fåtöljer intill en skogsgrön bokhylla med leksaker.

Man ser direkt att de har lyckats. Toca Boca Campus är en minutiöst kurerad explosion av starka färger, mjuka former och lekfulla detaljer, inspirerad av företagets digitala spelvärld. Några exempel: Här finns en kreativ verkstad med symaskiner och 3D-skrivare. Här finns ett mötesrum som är en exakt kopia av en lägenhet i Toca Life World. Och ett tween-rum, inrett från golv till tak med 11-åringars favoritböcker, smutsiga strumpor och Olivia Rodrigos senaste låt på repeat.

interiörbild från Toca Boca

Mötesplats med barnen i fokus

En viktig aspekt är också att Toca Boca Campus inte är något kontor, utan just ett campus. Tanken är att skapa en 2 000 kvadratmeter stor mötesplats på där man kan umgås, jobba, leka, spela, lära sig och skapa – oavsett om man är en vuxen anställd eller yngre besökare.

– Precis när vi skulle skriva avtalet med Fabege kom pandemin. Så vi blev tvungna att tänka om helt: Hur vill folk jobba i framtiden? Vad kommer bli det nya normala? Vi landade i en social miljö utan fasta platser. Här finns 603 stolar men knappt 100 skrivbord. Campuset ska vara personligt och bygga gemenskap. Därför har vi mängder av sociala ytor, till exempel ett fullt utrustat kök där teamen kan laga mat ihop. I morse stod någon och bakade scones till frukost, berättar Lina Persson.

Flexibilitet har varit ett annat ledord. Alla bord och stolar har hjul för att kunna flyttas runt, och man har bytt flera av mötesrummen mot mobila bås. Genom hela lokalen löper även en gul ränna i taket, där man dragit all el och IT. Detta gör att man inte behöver möblera efter väggar utan enkelt kan rotera om och anpassa sig efter teamens behov för dagen.

Vidare har man valt att dela in Toca Boca Campus i två delar – en publik och en intern. I den publika delen bjuder man in barn som får provspela alla nya produkter och prototyper eller bara hänga i campusets kafé, verkstad och skateramp. Toca Bocas filosofi lyder ”Kids First” och barnens perspektiv ska prägla allt man gör.

– Barnen är våra experter. Det finns en tanke med att det största mötesrummet är av glas och ligger i den publika delen. Om massa kids springer runt oss när de viktiga besluten fattas blir man påmind om varför vi finns. Där inne rullar även content från Toca Lifes community på skärmarna. Våra användare är såna storytellers att man blir helt stum, säger Lina.

Unika lösningar ställer krav på Fabege

Alla dessa unika koncept och speciallösningar har förstås ställt enorma krav på Fabege som fastighetsägare. Särskilt som Lumafabriken har samma klassning som Stockholms slott och varenda anpassning har tagits fram med hållbarhet som högsta prioritet.

– Toca Bocas tänk har verkligen utmanat oss, säger Magnus Smedmark, Fastighetschef på Fabege som har arbetat med projektet från dag ett. De har nyttjat ytorna och volymen till max, och lyckats förvandla lokalens tristare delar till de coolaste. De har gått all in och pushat gränserna för vad som är möjligt, vilket gjort det till en väldigt spännande resa.

Relationen mellan Fabege och Toca Boca går långt tillbaka. Redan när spelstudion startade 2010, och ägdes av Bonnier, satt man i Fabeges lokaler i city. I takt med att företaget växte slukade man allt mer utrymme och 2015 gick flytten till Luma. Senaste åren har Toca Boca vuxit kraftigt i både omsättning och personalstyrka, men att stanna i fabriken var självklart.

– Det var få som vågade ta steget från stan då, men nu sitter både Hyper Island, Goodbye Kansas och alla möjliga stora bolag här. Vi ville vara nära naturen och vattnet. Sen är vi kalasförälskade i byggnaden. Det är ett otroligt hus, med historiken och fabrikskänslan. Och så var vi förstås måna om att fortsätta vår relation med Fabege, betonar Lina Persson.

Interiörbild Toca Boca

Helhjärtat samarbete mot samma mål

Både Lina och Magnus är eniga om att samarbetet varit nyckeln till framgång för Toca Boca Campus. Trots att pandemin bröt ut precis när projektet drog igång – med stora förseningar och logistiska problem som följd – har man lyckats färdigställa renoveringen enligt tidsplan. Och samtidigt förverkligat alla vilda idéer man drömt om.

– Det mest unika är att vi jobbat så tätt. Det har inte varit en fråga om förhandling, utan om att genomföra något tillsammans på bästa sätt. Jag minns att vi hade ett möte med några externa personer som försökte förhandla åt oss. Men det är ju inte så vi jobbar! Vi är inte motparter, vi arbetar mot samma mål, säger Lina med ett skratt.

Även samarbetet med arkitektbyrån Spectrum har brutit mönstret. Lina Persson fick tips om dem från Magnus Smedmark. Sedan valde både Toca Boca och Fabege att anlita Spektrum för att hålla ihop visionen och helheten. Lina fanns med i vartenda litet beslut – från hur vattenrören skulle dras till formen på eluttagen.

– Vanligen har man en arkitekt som tar fram ett förslag och sen kör man. Här hade vi i stället en hyresgäst som tillsammans med arkitekterna byggde produkten från grunden. Du kan inte peka på något i lokalen som det inte finns en tanke med, som inte dryftats i alla aspekter. Det är sällsynt. Och alla kände alla utan och innan. Därför blev det så bra, säger Magnus.

Smarta detaljer som sprider glädje

Vi går en runda i det nyinvigda campuset. Här jobbar omkring 200 anställda från samtliga delar av Toca Boca – illustratörer, programmerare, marknadsförare och ekonomer.

Lina Persson låser upp till den interna delen med sin mobil, då allt i lokalen styrs via en app. Vi passerar genom en spegeltunnel i alla regnbågens färger och förbi klädskåpen som pryds av porträttlika Toca Life-avatarer av de anställda. Här finns växthus, terrasser med barer, källare med flipperspel och hundratals egensnickrade möbler. Alla rum har dessutom olika stolar så att man ska hitta sin ergonomiska favorit. Det kryllar av sådana smarta detaljer.

– Jag har sprungit runt i två år och pratat om Toca Bocas nya campus. Att man måste gå hit för att det är så otroligt snyggt, konsekvent och originellt gjort. Vi visste att det här projektet skulle bli en snackis, säger Magnus Smedmark stolt.

I november 2022 gick Toca Boca till final i tävlingen Sveriges snyggaste kontor. Man slutade på andra plats av 72 nominerade arbetsplatser landet runt. Och redan några veckor efter invigningen berättar många ur personalen att de hade planerat att jobba mycket hemifrån, men nu inte kan låta bli att åka in till campuset.

– Jag har förstått att vi lyckats skapa något unikt, säger Lina Persson. Men det är inte dyrt, vräkigt eller skrytigt. I stället var målet att ge en personlig, varm och välkomnande känsla. Även de som vaknat på fel sida brukar spricka upp i ett stort leende när de kliver in hos oss. Folk vill helt enkelt inte gå härifrån.

Interiörbild

Har du en fråga?

Per Tyrén
Marknadsområdeschef
+46 8 555 148 47


Kontaktkort

Läs även

Hammarby Sjöstad

"Home of Bright Ideas"

Hammarby Sjöstad har på kort tid kommit att bli ett ledande kluster för kreativa bolag. Arkitektfirmor, dataspelsutvecklare, reklambyråer, digitala spjutspets-utbildningar och apputvecklare inspireras här av det vackra läget och inte minst av varandra.

Läs mer om Hammarby Sjöstad

Lediga lokaler Hammarby Sjöstad

Klicka för att se våra lediga lokaler i Hammarby Sjöstad. Hittar du inte det du söker? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Lediga lokaler Hammarby Sjöstad