Populära sökningar

Tidningshuset värmer och kyler med bergets hjälp

Det har tagit många år, men nu närmar det sig driftsättning av geoenergilagringen i DN-huset.

I höst är det driftstart för DN-husets alldeles egna geoenergilagring - systemet förväntas spara 1,8 miljoner kronor per år i energikostnader, och ersätta hela 3 megawattimmar köpt fjärrvärme med ett miljömässigt betydligt bättre alternativ.

Arbetet med projektet har pågått sedan 2012, och i maj i år påbörjades borrningen av de 84 borrhålen.

- Vi har arbetat med projekteringen sedan 2012, tagit fram ritningar för hur det ska se ut och hur det ska fungera, upphandlat och undersökt bergets förutsättningar. Nu närmar vi oss målet, säger projektledare Mats Lundman.

Från start till mål

Idén bakom geoenergilagringen uppstod dock redan 2008 då dåvarande konsult Bengt Bergius, numera driftchef, passerade värmepumpen i garaget.

- Det är en värmepump som har stått i det där huset i en väldig massa år, men den har bara använts som kylmaskin. Man har blåst bort värmen i kyltorn. För att göra en lång historia kort står de tornen i en huskropp som ska rivas, och då måste man hitta någon annanstans att göra av värmen. Då tänkte jag att man kan ju spara värmen i berget, och garaget är tillräckligt stort för att man ska kunna borra där, säger Bengt Bergius.

Fabege började undersöka den intressanta idén. Men det krävdes flera projekteringar innan de hittade en lösning som var ekonomiskt hållbar.

I juli var samtliga borrhål klara och hälften av dem driftsatta. Då påbörjades arbetet med att pumpa ner värme. I september beräknas alla delar vara igång och fungera som de ska. Därefter dröjer det ytterligare ett år innan de kan använda systemet med geoenergilagring för att kyla ned byggnaden sommartid, och värma den under hela den kalla perioden.

- Första året kommer vi inte ha hunnit pumpa ner tillräckligt med värme. Men har vi tur med vädret räcker det ända till april nästa år. Sedan är systemet igång fullt ut både för värme och kyla, säger Bengt Bergius.

Skapad: 31 augusti 2015

Läs även

Fabege erbjuder kontorslokaler på bästa läge i Arenastaden efter omförhandling med Telia

Omförhandlingen med Telia innebär en minskning av förhyrd kontorsyta till knappt 25 000 kvm och att byggnaden öppnas upp...
Läs mer

Fabege välkomnar S:ta Birgitta Folkhögskola och Caritas till Älvsjö

I januari 2025 flyttar S:ta Birgitta Folkhögskola och hjälp- och biståndsorganisationen Caritas till fastigheten Kabelve...
Läs mer