Populära sökningar

5 fenomen på framtidens kontor

Vi lyfter blicken från våra skärmar, spanar några år framåt i tiden och listar fem saker du kommer att ta för givet på framtidens kontor.

Den tekniska utvecklingen går snabbt. Hade någon pratat om smarta telefoner, Youtubekändisar, VR, AR och Snapchat för 20 år sedan hade vi knappt kunnat föreställa oss vad det var. Så om vi 2018 lyfter blicken från våra skärmar och spanar ytterligare 20 år framåt, hur kommer kontoren att se ut?

Utifrån rapporten Mobilitet och digitalisering från Kairos Future, där man hävdar att digitaliseringens stora förändringar ligger framför oss snarare än bakom oss, listar vi fem saker som vi förmodligen kommer att ta för givet på framtidens kontor.

Hologrammet

Svårt att vara på två platser samtidigt? Låt ett hologram lösa problemet. Microsoft erbjuder redan nu en lösning som ger möjlighet att sammanfoga fysiska rum och närvarande personer med virtuella miljöer och människor som befinner sig på en annan plats.

Den förarlösa bilen

En förarlös elbil sköter alla leveranser till och från kontoret. Automatisering och strävan efter hållbarhet driver utvecklingen av både förarlösa bilar och elbilar. Förarlösa bilar finns men får ännu inte användas i trafiken, men bor du i Hamburg kan du redan nu få din pizza levererad av ett litet, förarlöst fordon.

Drönaren

Från det förarlösa fordonet flyger en drönare ditt bud in till kontorsroboten som tar emot det i dörren och levererar till rätt person eller plats. Biltillverkaren Mercedes lanserade nyligen den eldrivna skåpbilen EQ med en inbyggd drönare på taket som tar hand om leveransen från bilen till den slutgiltiga destinationen.

Kontorsroboten

En vänlig och hjälpsam robot rör sig fritt mellan våningsplanen. Den hämtar kaffe, lämnar bud, gör i ordning i köket och släpper in besökare. Människans strävan efter att ta hjälp med sysslor som är tunga, farliga eller monotona driver utvecklingen från vårdrobotar och byggrobotar till kontorsrobotar som helt enkelt fixar det du tycker är tråkigt.

3D-skrivarbutiken

Chanel lyckades nyligen skriva ut sminkborstar och Adidas kan skryta med sina första sneakers från skrivaren. Så glöm omständliga beställningar och långsamma leveranser. Går något sönder på kontoret går du ner till din lokala 3D-skrivarbutik och skriver ut en ny. Även om 3D-skrivartekniken är väl utvecklad och det redan går att skriva ut föremål utifrån en digital fil tror man att den kommer att bli ett komplement till massproduktion snarare än att ersätta den, och att den typen av butiker ligger ganska långt fram i tiden.

Med tanke på hur mycket livet och arbetslivet förändrats de senaste 20 åren är det en svindlande tanke att, som Kairos Future hävdar, digitaliseringens stora förändringar fortfarande skulle ligga framför oss. Samtidigt är hologrammet, kontorsroboten, den förarlösa bilen och drönaren redan befintlig teknik och frågan är bara hur man utvecklar och använder dem. Vi går en spännande framtid till mötes.

Läs rapporten här 

Skapad: 12 november 2018

Läs även

Fabege erbjuder kontorslokaler på bästa läge i Arenastaden efter omförhandling med Telia

Omförhandlingen med Telia innebär en minskning av förhyrd kontorsyta till knappt 25 000 kvm och att byggnaden öppnas upp...
Läs mer

Fabege välkomnar S:ta Birgitta Folkhögskola och Caritas till Älvsjö

I januari 2025 flyttar S:ta Birgitta Folkhögskola och hjälp- och biståndsorganisationen Caritas till fastigheten Kabelve...
Läs mer