Populära sökningar

Fabeges Poolen vinner Årets Bygge 2023!

-  Vi är så stolta över att få vinna det här fina priset. Projektet är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Solna stad och Fabege. Kvarteret Poolen är en minst sagt innovativ byggnad med badanläggning och kontorshus i ett, säger Per Lindfors projektchef på Fabege.

Årets Bygge är byggbranschens mest prestigefyllda tävling som lyfter alla aspekter och aktörer i ett framgångsrikt byggprojekt. Projekten granskas utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Juryns motivering:

”Totalvinnaren i Årets Bygge 2023 är ett komplext projekt som har visat prov på helt nya sätt att samverka för att nå ett gemensamt mål. Budget har hållits på ett föredömligt sätt och projektet blev klart långt innan utsatt tid. Samtidigt har man inte tummat på kvalitén. Finansieringen av projektet har gjorts enligt en nytänkande modell som gett stor samhällsnytta och borde kunna inspirera fler. Den innovativa fastighetslösningen ger nu plats för både arbete och rörelseglädje under samma tak.”

- Det har varit fantastiskt och en ära att få jobba med det här projektet. Framgångsreceptet är att alla parter i projektet har varit engagerade från dag ett och velat hitta nya lösningar för att nå våra högt uppställda mål, säger Per Lindfors. 

Solna stad hade länge haft planer på att ersätta Vasalundsbadet, en drygt 60 år gammal simhall, med en ny. Men att hitta ett bra läge och dessutom få ekonomin att gå ihop var inte helt enkelt. Därför vände sig Solna stad till Fabege med ett spännande förslag som nu har blivit verklighet.

 

Visionsbild

Nyskapande design ger mer dagsljus

Kvarteret Poolen är ritat av Strategisk Arkitektur och har en nyskapande design. Utmärkande drag är byggnadens rundade hörn och att simhallen tydligt lyfts fram genom ett markerat urtag i fasaden mot väster. Urtaget gör också att dagsljus kan ledas längre in i simhallen.

– Även invändigt är simhallen väldigt fint utformad med lite mer exklusiva material än man kanske är van vid, till exempel bränt tegel och mycket trä. Det bidrar till att göra atmosfären behaglig och välkomnande, något vi får höra även från besökare, säger Tomas Sjöström som är Solna stads verksamhetschef för simhallen.

Utöver en 25-meters simbassäng med tio banor omfattar den nya hallen en barnpool, en grundare undervisningsbassäng och en multibassäng, med höj- och sänkbar botten, samt rullstolshiss och trappa. Kontorshuset erbjuder bland annat en yogastudio, en restaurang, stora ljusgårdar och flera gröna terrasser med utsikt över hela Arenastaden.

– Det är väldigt bra för området och ett klart mervärde för Solnaborna att anläggningen nu är öppen då det har funnits behov av en ny simhall i många år. För kommunens del har det också varit en bra affär att bygga ihop den med ett kontorshus. Det har gjort att de kunnat få en större hall till ett bättre pris än vad som annars hade varit möjligt, säger Tomas Sjöström.

Klimatsmarta lösningar och material

Målsättningen är samtidigt att kontorshuset ska miljöklassas på nivå Excellent enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM, genom bland annat val av energisystem och material. Byggnaden har exempelvis en fasad av platsmurat tegel samt sedum- och solcellstäckta tak. Dessutom ligger fastigheten granne med tre ishallar vars överskottsvärme ska kunna nyttjas för uppvärmning av simhallen, enligt Tomas Sjöström.

Med två byggherrar och en fastighet i två delar har Kvarter Poolen varit ett komplext projekt. Men det har också varit mycket framgångsrikt, tack vare ett välfungerande samarbete mellan Fabege och Solna stad.

– Att det gått så bra beror på att vi tidigt gjorde tydliga avtal och beskrev hur frågor om ekonomi skulle regleras. En annan viktig framgångsfaktor är naturligtvis de personer från båda sidor som har medverkat och bidragit i processen. Utan lyhörda och intresserade människor hade projektet inte kunnat bli så lyckat som det nu blivit, säger Klas Holmgren.

Fakta: Kvarter Poolen

  • Adress: Simhallen ligger vid Ulriksdals IP vid Kolonnvägen (Sportgatan 5).
  • Storlek: Cirka 35 000 kvm kontorsyta, fördelat på 10 våningsplan, och 5 000 kvm simhall.
  • Byggherrar: Fabege är byggherre för kontorsfastigheten och Solna Stad för simhallen.
  • Generalentreprenörer: NCC (kontorsfastigheten) och Peab (simhallen).
  • Arkitekt: Strategisk Arkitektur (kontorsfastigheten) och AIX Arkitekter (simhallen).
  • Hyresgäster i kontoret: TietoEvry, Adidas och Coor/Kitchen Club med flera.
  • Kontorshuset innehåller en yogastudio, en restaurang och flera gröna terrasser.
  • Miljöcertifiering: Kontoret har som målsättning att certifieras enligt BREEAM på nivå Excellent. Simhallen har Miljöbyggnad Silver som riktlinje.

Läs även

F9 - en arena för alla

Nu har portarna till det nya konceptet F9 slagit upp i Solna Business Park. Välkomna till en arena med möjligheter till träning, arbete, möten och nya upplevelser.

Läs mer

Hållbarhetshuset

Nu tar vi hållbarhet till en ny nivå genom att bygga hus av hus i Haga Norra - välkommen till Hållbarhetshuset!

Läs mer