Populära sökningar

Tietoevry

Tietoevry skapar Sveriges största tech-hub i Arenastaden

Välkommen till Sveriges nya nav för techsektorn. Sommaren 2022 flyttade det nordiska it-bolaget Tietoevry in i ett tio våningar stort kontor i Arenastaden. Målet är att skapa Stockholms modernaste och mest dynamiska arbetsplats.

Vintern 2019 gick Tieto och Evry, två av Nordens största it-företag, ihop till ett bolag. Sista steget i sammanslagningen var flytten till Fabeges unika fastighet Kvarter Poolen i Arenastaden, Solna. Sedan sommaren 2022 är man på plats i det nya kontoret, som består av hela tio våningar på cirka 22 000 kvadratmeter, där runt 2 000 medarbetare jobbar.

–  Med vårt hybrida arbetssätt blir kontoret en viktig dynamisk mötesplats och co-creation-yta, där man träffar kollegor, kunder och samarbetspartners för att nätverka, inspireras och vara kreativa. Vi vill att vårt kontor i Arenastaden ska vara det nya och största navet i tech-Sverige, säger Johan Torstensson, Sverigechef på Tietoevry.

Kontoret är helt zonbaserat, vilket gör det möjligt för varje individ att styra sin arbetsvecka och skapa en flexibel miljö. Det är även anpassat för distansarbete genom Tietoevrys nya arbetssätt ”Hybrid Work”. Tre av våningsplanen består av en co-working-arena som är helt dedikerad till kunder, leverantörer, studenter och partners. De innehåller bland annat 30 fullt utrustade mötesrum, poddstudio, terrasser, kafé och fri tillgång till wifi. 

– Att vi dedikerar tre våningar för co-working är ett steg i att skapa nya sätt att mötas och göra vår bransch mer attraktiv. Kompetensbristen är det största hindret för att skapa tillväxt hos våra kunder. Det saknas 70 000 personer inom techsektorn fram till 2024 och vi måste nu snabbt attrahera, omskola och behålla techtalangerna, säger Johan Torstensson.

Bild på huvudentrén.

Solnas kommunala simhall längst ner i fastigheten.

Medley driver ett gym i fastigheten.

Hållbarhet och återbruk präglar kontoret

Kvarter Poolen, som är ritat av Strategisk Arkitektur, utmärker sig på flera sätt. Mest slående är att byggnaden är en så kallad 3D-fastighet där kontorshuset byggts runt och delvis över en simhall. Denna innovativa kombination har gjorts möjlig genom ett nära samarbete mellan Fabege och Solna stad.

Hållbarhet har varit ett annat viktigt ledord i projektet. Byggnaden är miljöcertifierat enligt BREEAM på nivå Excellent, tack vare klimatsmarta val av bland annat husets utformning, materialval och energisystem. Dessutom har drygt 80 procent av all tidigare lös inredning på Tietoevrys nya kontor återbrukats.

– Länge har estetik och gestaltning varit vägledande, men är det hållbart att alltid tänka nytt? Hos oss har möbler renoverats, målats om och delvis fått nya användningsområden. Det är unikt på en så här stor yta. Vi tror att en mix av tech och återbruk kommer att bli en självklarhet på moderna arbetsplatser, säger Johan Torstensson.

Bild Arenastaden

Växande stadsdel som erbjuder allt

Tietoevry är Fabeges i särklass största hyresgäst i Kvarter Poolen. Avtalet, som tecknades vintern 2019, löper på sju år och är ett så kallat grönt hyresavtal, där man kommit överens om gemensamma ambitioner för minskad klimatbelastning. Trots storleken på projektet är båda parter eniga om att samarbetet varit oväntat enkelt och flexibelt.

– Vi delade samma mål och vision från dag ett, vilket har gjort hela resan väldigt smidig. Nu är vi otroligt glada över att äntligen ha Tietoevry på plats i Arenastaden. Här har de fått ett fantastiskt kontor i en byggnad med lockande arkitektur och i en stadsdel som erbjuder allt, säger Patrik Carlsson, fastighetschef på Fabege.

Arenastaden är en snabbt växande stadsdel som varje år besöks av 14 miljoner människor. Här har i dag stora företag som SEB, Telia, Siemens, Svenska Spel och ICA sina huvudkontor. Kvarter Poolens tidlösa tegelbyggnad ligger dessutom i områdets kanske bästa skyltläge, där omkring 200 000 människor passerar dagligen.

– Kombinationen av högsta service, internationell puls, extremt goda kommunikationer och moderna miljöcertifierade kontor lockar fler och fler företag till Arenastaden. Så Tietoevry är verkligen i gott sällskap, säger Patrik Carlsson.

Fakta: Tietoevry

Tietoevry är ett ledande nordiskt digitalt tjänste- och programvaruföretag. De grundades redan 1968, men fick sitt nuvarande namn när bolagen Tieto och Evry gick samman 2019. Tietoevry har sitt huvudkontor i Helsingfors och omkring 24 000 experter anställda globalt. Bolaget tillhandahåller service åt tusentals företag och organisationer, inom privat och offentlig sektor, i mer än 90 länder. Man omsätter årligen cirka 3 miljarder euro.