Populära sökningar

Elina Metso sätter färg på Arenastaden

Muralmålaren Elina Metso inviger Fabeges satsning med namnet Livet mellan husen. Fredagen den 25 oktober påbörjade hon arbetet med en stor målning på tegelfasaden på Dalvägen 15 i Arenastaden som beräknas vara klar i slutet av veckan.

Arenastaden har vuxit snabbt de senaste tio åren. En stadsdel med höga byggnader och designade glasfasader. Här är människoströmmarna lite större och intensivare än på många andra håll och pulsen hög. Fabege startar nu satsningen Livet mellan husen för att tillföra nya kvaliteter genom konst och kultur till gatulivet i området.

I Arenastaden kommer den offentliga konsten att skapas både av skolelever liksom av etablerade namn i konst-Sverige. Verken kommer att överraska och glädja Arenastadens besökare, och bli en mötesplats och en start för både nya tankar och möten.

Först ut bland de etablerade konstnärerna är Elina Metso, muralmålare och illustratör baserad i Malmö. Hon har arbetat med muralmålningar sedan 2014, både på ett flertal orter i Sverige och utomlands. Storleken på målningen spelar mindre roll, motivet och omgivningen är det mest relevanta. Hon vill bjuda in medborgare och uppmuntra till deltagande och på så vis få boende och gäster i en stadsdel att känna sig hemma på den allmänna platsen.

Elina Metso för in omgivningens historia, topografi, och färger i sina verk. Hon målar ofta figurativt och gärna med mycket färg. Fåglar och växter är frekvent återkommande inslag. Delar av Arenastadens kvartersnamn har temat det forntida Egypten. Fastigheten Elina Metso ska måla på heter till exempel Farao. Detta har gett henne idén att koppla detaljer i motivet till Egypten under den faraoniska eran. Här finns bland annat den gula Lotusblomman och ett skarabé-influerat smycke. Bägge viktiga symboler för dåtidens Egyptier.

Elina Metso har tidigare målat i bland annat Halmstad, på Malmöfestivalen, Art Stays Here i Berlin, Mimmit Peinttaa i Helsingfors, under tre år på den turnerande muralfestivalen Artscape, på Gatukonstveckan i Härnösand och på Paint the City i Lindesberg.

Fabege AB (publ)

29 okt 2019 08:30

För ytterligare information


Elisabet Olin, Kommunikationschef Fabege, telefon 08-555 148 20 eller 070-672 52 33

Elina Metso, Muralmålare, telefon 0709 64 41 32 alt e-post hellometso@gmail.com

Ladda ner pressmeddelandet (PDF)

Bilder

Klicka på en bild nedan för att spara den och se den i större format. Bilderna kan ej användas för kommersiellt bruk.