Populära sökningar

Hotel Giò vinner Solna Stadsmiljöpris 2020

I det anrika Hagahuset i Solna, som ägs av Fabege, huserar Hotel Giò – ett hotell och restaurang med inspiration från Italien. Hotellet invigdes under våren 2020 och tilldelades i dag, som en av tre finalister, Solna Stadsmiljöpris 2020.

Hagahuset ritades under 1950-talet av arkitekt Stig Annerfelt med inspiration från arkitekten och formgivaren Giò Pontis samtida Pirelli-hus i Milano. Det uppfördes som förvaltningshus för landstinget och var då landets största och modernaste landstingshus. Efter att i över 60 år ha myllrat av kontorsarbetare välkomnar nu de tidstypiska trapporna, konstverken och dörrarna i Hagahuset istället gästerna på Hotel Giò.

Att ta tillvara på husets fantastiska anda och detaljer har tillsammans med hållbarhet varit ledord för renoveringen av Hagahuset och öppningen av Hotel Giò. Bland annat tog man ett beslut om att göra fönstrena större på entrévåningen, och gjorde på så sätt ingrepp i den kulturminnesskyddade fasaden. Detta möjliggjordes efter att man genom originalritningar kunde påvisa att fönsterstorlekarna motsvarade det ursprungliga utförandet från 1950-talet, vilket har resulterat i en ljus och öppen entrévåning.

– Det har varit en fantastisk resa att få skapa Hotel Giò tillsammans med Kom Hotel. Vi har haft en gemensam vision om att försöka bevara Hagahusets känsla och charm genom att ta hänsyn till dess höga kvaliteter och omsorgsfullt utformade detaljer, vilket jag verkligen tycker att vi har lyckats med, säger Johanna Axe Skoglund, projektledare på Fabege.

Kom Hotel ägs av KFUM Central som är en ideell förening som i närmare 140 år bedrivit olika verksamheter för barn- och ungdomar inom idrott, sommarläger, kultur, olika integrationsprojekt och internationellt arbete. Föreningen har en lång tradition av att driva hotellverksamhet, och öppnade 1910 sitt första hotell, Hotel Excelsior. Den 31:a mars slog de upp portarna till en mötesplats för alla som vill bo, äta, umgås och arbeta i en varm och kravlös miljö med lite kärleksfullt temperament. Den specialdesignade interiören samspelar med de ursprungliga detaljerna i den välkända byggnaden.

Med inspirationen från italienskt 50-tal hoppas vi på att kunna erbjuda en fantastisk hotellupplevelse, samtidigt en chans uppleva Solna. Vi är både glada och mycket stolta att det nya hotellet uppskattas och uppmärksammas på det här sättet av Solna stad,säger Michael Lagerkvist, ordförande KFUM Central.

Solna stadsmiljöpris delas sedan 1988 ut årligen av byggnadsnämnden, för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden. Årets vinnare tillkännagavs av Solna Stad den 2:a december 2020, med motiveringen:

"De exteriöra förändringarna är gjorda med stor hänsyn till byggnadens karaktär och med ursprungliga detaljer som förebild. Stor vikt har genomgående lagts vid design, hållbarhet och smarta digitala lösningar. Den specialdesignade interiören samspelar med de ursprungliga detaljerna i den välkända 50-talsbyggnaden."

Fabege AB (publ)

2 dec 2020 09:30

För ytterligare information

Johanna Axe Skoglund, projektledare, +46 8 556 747 46, johanna.axe-skoglund@fabege.se

 

Ladda ner pressmeddelandet (PDF)

Bilder

Klicka på en bild nedan för att spara den och se den i större format. Bilderna kan ej användas för kommersiellt bruk.