Populära sökningar

Nationalarenan 3 – Skandinaviens första plushushotell

I Arenastaden färdigställs just nu Skandinaviens första plushushotell, Nationalarenan 3. Byggnaden producerar lika mycket energi som den gör av med, och har nu blivit certifierad enligt ”FEBY Guld Plushus”. Bakom certifieringen står FEBY, en organisation vars syfte är att öka och utveckla det energieffektiva byggandet.

Nationalarenan 3 är ett unikt projekt med ambition att klara höga hållbarhetsmål och utmana branschen att bygga mer hållbart. Genom 25 stycken borrhål för geoenergi samt totalt nästan 2 500 kvm solceller på fasaden och taket produceras mer energi än vad som kommer förbrukas i fastighetsenergi. Den södervända fasaden och taket kläs av solceller, som under ett år genererar el som räcker för en elbil att köra mer än 40 varv runt jorden. Det gör hotellet till världens mest solcellstäta och att byggnaden uppnår nollenergi.

Det händer mycket i branschen gällande hållbart byggande och klimatpåverkan från byggprocessen idag. Hållbarhet ska prägla oss i allt vi gör och vi arbetar ständigt för att flytta fram positionerna och vara i täten. Vi strävar hela tiden efter att möta kundernas behov av komfort, välbefinnande och låga driftkostnader utan att öka utsläppen, säger Maria Jansson, projektchef på Fabege AB och byggherre för Nationalarenan 3.

Byggnaden har nu certifierats enligt FEBY Guld Plushus, och för att klara certifieringen har byggnaden projekterats för de mycket låga värmeförluster som kriterierna för miljöklassningen FEBY Guld Plushus kräver. Byggnaden försörjs med kyla och värme från värmepumpar som effektivt laddar och hämtar energi från borrhålslager.

Projektet demonstrerar att även stora byggnader i tätområden kan klara plushusnivån och därför är det glädjande att det finns föregångare som vill höja ribban vad gäller energieffektivt byggande, säger Eje Sandberg, Forum för energieffektivt Byggande (FEBY), som tekniskt granskat projektet.

Den 11 våningar höga byggnaden består av tre delar; ett hotell med 336 rum, 88 long-staylägenheter och en kontorsdel där Nordic Choice Hotels kommer att förlägga sitt svenska huvudkontor fr o m våren 2021. Hotellet kommer även att rymma restaurang- och konferensytor och lobby. Utöver FEBY Guld Plushus är ambitionen att uppnå klassningen för Breeam Excellent.

Fabege AB (publ)

27 jan 2021 07:50

För ytterligare information


Maria Jansson, projektchef Fabege, 070 422 20 86, maria.jansson@fabege.se

Ladda ner pressmeddelandet (PDF)

Bilder

Klicka på en bild nedan för att spara den och se den i större format. Bilderna kan ej användas för kommersiellt bruk.