Populära sökningar

Fabege först med fullskalig Återbrukshubb

Fabege har skapat en återbrukshubb i Solna Business Park. Med ett stort fysiskt lager och en digital marknadsplats skalas återbruket upp. Målet är att skapa en fungerande återbruksmarknad och minskade klimatutsläpp för fastighetsbranschen.

På cirka 2000 kvm i Solna Business Park samlas byggmaterial, installationer, utrustning och möbler som ska återbrukas och allt dokumenteras på en digital marknadsplats. Återbrukshubben är en viktig hörnsten i Fabeges återbruksstrategi och en förutsättning för att skala upp återbruksarbetet och bidra till att Fabege halverar CO2-utsläppen i byggprojekt till 2030.

- Vi vill, vi kan och vi ska göra skillnad. Återbrukshubben är en katalysator som möjliggör ökad grad av återbruk i Fabeges verksamhet och på sikt vill vi även öppna upp den för andra aktörer, som ett ”byggvaruhus för fastighetsbranschen, fast med återbrukat material”, säger Stefan Windefalk, Chef Ombyggnad på Fabege.

Likt vilken lagerlokal som helst står material och produkter uppradade och märkta i ordning på stora lagerhyllor. Det som skiljer den här lagerlokalen från andra är att allt som kommer hit ska återbrukas.

- Vi behöver skapa förutsättningar för cirkulära materialflöden för att lyckas. Det betyder att vi i första hand ska bygga med återbrukat material och i andra hand använda material som har hög andel återvunnet eller förnyelsebart innehåll. Vi har som målsättning att minst 20 procent av mängden material som tillförs i ett ombyggnadsprojekt ska vara cirkulära, säger Mia Häggström, Hållbarhetschef på Fabege.

Fabege vill utmana inställningen till återbruk och öka incitamenten att skala upp återbruksarbetet i branschen.

- Vi sprider vår återbruksstrategi och delar med oss av våra erfarenheter, system och arbetssätt kring återbruk. Intresset från branschen är stort och vi ser att hela branschen kan förflytta sig framåt gemensamt. Potentialen i återbruksmarknaden för byggmaterial är enorm, avslutar Stefan Windefalk.

Fabege AB (publ)

Välkommen på pressvisning av Återbrukshubben!

Datum: 13 november 2023
Tid: kl. 13.00
Plats: Englundavägen 5, Solna
OSA: 10 november kl.13.00 till press@fabege.se

Vi träffas på Fabeges områdeskontor där vi berättar om Fabeges hållbarhetsinitiativ och strategier och vi besöker Återbrukshubben (som ligger inom 3 minuters promenadavstånd).

Medverkande:

Stefan Dahlbo, VD och Koncernchef, Fabege
Sönke Leve, Hållbarhetssamordnare, Fabege
Sandra Holmström, Hållbarhetsspecialist, Fabege
Mia Häggström, Hållbarhetschef,Fabege
Victoria Johansson, Kommunalråd med ansvar för miljö och klimat, Solna Stad
Gustav Hemming, Klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd i Stockholm

Läs mer:

fabege.se/aterbruk

30 okt 2023 08:00

För ytterligare information

Sönke Leve, Hållbarhetssamordnare, tel 073 100 15 35, sonke.leve@fabege.se

Sandra Holmström, Hållbarhetsspecialist, tel 076 125 68 39, sandra.holmstrom@fabege.se'>sandra.holmstrom@fabege.se (http://file:///C:/Users/miao/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/Content.Outlook/862O2FI9/sandra.holmstrom@fabege.se'>sandra.holmstrom@fabege.se)

Mia Häggström, Hållbarhetschef, tel 073 387 18 54, mia.haggstrom@fabege.se'>mia.haggstrom@fabege.se (http://mia.haggstrom@fabege.se'>mia.haggstrom@fabege.se )